Anmeldelse: Beneath the Planet of the Apes (1970) - PotA-maraton: Del 2/6

510366-10-1300798800342.jpg

Beneath the Planet of the Apes er en direkte oppfølger fra den forrige, og fortsetter historien hvor originalen slapp. Etter å ha kommet seg unna apebyen er Taylor og Nova ute i ørkenen, på jakt etter et levelig sted. Det tar derimot ikke lang tid før Taylor forsvinner sporløst, og Nova blir vandrende alene. Oppfølgeren følger i stedet Brent, en annen astronaut som ble sendt ut for å lokalisere Taylors skip. Brent og Nova møter hverandre og prøver sammen å finne den bortkomne obersten. Som tittelen tilsier havner de under jorden, og finner et samfunn hvor den menneskelige rasen har utviklet seg i motsatt retning av det vi tidligere har sett. De har utviklet telepatiske evner, og har valgt seg ut en fortsatt fungerende atombombe som en gud.

Oppfølgeren er ikke i nærheten av like smart som det originalen var, men den har likevel flere gode øyeblikk. Det er en mye mørkere stemning her, for mens Taylor hadde Zira og Cornelius til å beskytte seg, finner Brent ikke annet enn fiender på begge sider. Gorillaene vil utslette menneskeheten, mens menneskene er villig til å utslette dem alle "i fredens navn". Den politiske satiren er med andre ord like fullt til stede, men selv om jeg liker hvordan de her bruker sjansen til å kommentere på andre aspekter av samfunnet, er den langt fra like effektiv.

510366-10-1300798840503.jpg

Den har heller ikke det samme blikket for detaljer, og det er noen få ting som ikke henger sammen i forhold til den første filmen. Et godt eksempel er at i originalen kunne man til enhver tid stille seg et reversert spørsmål når det kom til alt Taylor gjorde: "Hvordan ville mennesker i et slikt samfunn reagert om en ape hadde gjort dette?". Det er de små reaksjonene apene mangler i oppfølgeren. Når gorillaene ser menneskene ri på hester, burde de ikke reagere overrasket? Når de oppdager et moderne samfunn bestående av mennesker, burde de ikke sette spørsmål på sin egen virkelighetsforståelse?

Sammenlignet med originalen er Beneath the Planet of the Apes ikke i nærheten av like god, men det er fortsatt en tilfredsstillende oppfølger, og selv om det ikke er like smart oppbygging her som i mesterverket, er de siste sekundene av filmen nok til å sette karakteren opp ett hakk. Det er ikke på grunn av en stor avsløring, slik den første filmen hadde, men bare det minimalistiske aspektet av den. Det eneste spørsmålet jeg nå har er hvordan de skal klare å følge dette opp.

510366-10-1300798692186.jpg
Karakter: Syv av ti.

Del 1: Planet of the Apes (1968)
Del 3: Escape from the Planet of the Apes (1971)
Del 4: Conquest of the Planet of the Apes (1972)
Del 5: Battle for the Planet of the Apes (1973)
Del 6: Planet of the Apes (2001)