Førsteinntrykk: 2001: A Space Odyssey

Dette er også et innlegg fra den tidligere bloggen min. Jeg tenkte en dag å prøve noe helt nytt, ved å notere alt jeg tenkte da jeg så en film for første gang. Eksperimentet viste seg å være utrolig stressende, og da jeg var ferdig, hadde jeg nesten jobbet meg inn i feber. Jeg burde visst bedre enn å velge en Stanley Kubrick-film. Resultatet ble det du ser under.

510366-9-1254839529007.jpg

0:00 - Filmen begynner med en svart skjerm og creepy musikk. Greit nok at verdensrommet er mørkt, men come on!

0:01 - HOLY FUCK! DENNE MUSIKKEN ER SIKKERT MER CREEPY ENN HELE FILMEN TIL SAMMEN! Er det så vanskelig å forstå skrekkdelene av filmen at man må komme i rett stemning føst?

0:03 - Filmen viser sitt første tegn av liv, etter tre minutter. Mest sannsynlig er dette for å illusterer at i begynnelsen var det ingenting. Uansett: Den starter opp med den kjente skapnings/utviklingsmusikken vi alle kjenner. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det i ord, men jeg kan sikkert legge inn en link når jeg poster dette.

0:04 - TITTELEN PÅ FILMEN! Da vet jeg at det er rett film i alle fall

0:05 - Landskapsbilder...og noen aper. Vent, aper? Hva skjedde med romodyssen? "Dawn of Man". Åh, flott. Vi er 60 millioner år før filmen jeg vil se.

0:06 - Aper og tapirer spiser side ved side. Tapirene er tydeligvis underlagt vegetarapene. GO MAN! WE OWN YOUR SORRY BUTT!

0:08 - Hvorfor tapirer og aper uanse...HOLY CRAP! EN LEOPARD! Vent, hva? Apene løper bare sin vei? Ingen stemningsmusikk eller noe? PINGLEAPER!

0:08 - Apene har nådd et nytt steg i utviklingen. De vet nå hvordan de drikker vann.

0:09 - En flokk bølleaper jager pingleapene vekk fra vannhullet. De har visst også funnet ut at man trenger vann for å overleve. Oh god, hårete utvekster mellom beina.

0:10 - Apene er dårlige skuespillere. Den ene så inn i kameraet.

0:10 - Leoparden har drept en sebra. Apene var visst for raske for ham. GO MAN! WE FLEE FROM YOUR SORRY BUTT!

0:11 - Pingleapene har gjemt seg i en hule. De gjør ikke annet enn å surmule og klå på seg selv og hverandre. Apene ser inn i kameraet igjen! Hvor finner de disse apene!

0:12 - Soloppgang. En monolitt of some kind har landet i vannhulleierenes territorium, og alle hopper skrikende rundt den og klår på den og seg selv. Come on, det er bare en stein! Sure, formen er litt rar siden den er totalt firkantet, men hvilke aper bryr seg om formen på en stein?

0:12 - JEG ER LEI APER! NÅR KOMMER SPACE-DELEN INN?

0:14 - Alle apene er så fascinert av monolitten at de glemmer å klå på seg selv, og er gått over til å kun ta på den firkantede steinen.

0:15 - En av pingleapene prøver å få mat ut av en haug med bein eller noe. Hvordan tenkte han å få til det?

0:16 - Apen får solstikk og bestemmer seg for å slå på beina med et annet bein. Han finner ut at skjellettbein kan brukes som våpen, med skapelsesmusikken til å vise det. Ganske kul scene om man ikke er like lei apene som meg selv. En vegetarianer ville kanskje kalt scenen menneskenes undergang, ettersom de fant ut at andre dyr er spiselige rett etterpå.

0:18 - Hurra! Pingleapene er ikke pingler lenger. Bevepnet med et...bein angriper de bølleapene, og jager dem vekk. Agh, jeg kommer aldri over de hårete...UGH!

0:19 - FINALLY! SPACE! THE FINAL FRONTIER! THESE ARE THE...whatever, den scenen minnet meg om Star Trek. Ballettmusikk? Hva nå da? Ballettmusikk i rommet? Romstasjoner flyr meningsløst rundt over jorden til BALLETTMUSIKK?

0:21 - ET MENNESKE! Og en...flygende...penn? En dame også! HUN TOK PENNEN! Og hun sliter med å gå. Jeg tror det er noe med tyngdekraften der.

0:22 - Slutter aldri ballettmusikken?

0:23 - To identiske piloter styrer skipet mot...ingenting? Jeg liker filmer som gir like mye mening som denne.

0:25 - 25 minutter inn i filmen begynner folk å SNAKKE!

0:26 - To menn går gjennom en "voice print identification". Merkelig nok er det bare en av dem som trenger å oppgi noe.

0:27 - En mann ringer...datteren sin(?) for å skuffe henne ved at hanikke kan komme i bursdagsselskapet hennes. Etterpå tar maskinen betalt. Fremtiden er befolket med kapitalistiske maskiner. Enda bedre er det at de ikke funker skikkelig.

0:33 - Seks minutter med meningsløs konversasjon, før ballettmusiken begynner igjen. Hvorfor i alle dager går kvinnene på skipene med EGG på hodene?

0:35 - DETTE likte jeg: De reiser i en liten kuppelformet romkapsel, og tyngdekraften er tilpasset slik at den tilpasses beina, hvilket lar folk gå hvor de vil i romskipet.

0:37 - HOLDER DET IKKE MED BALLETTMUSIKK? Det virker som om alt som foregår i rommet har ballettmusikk. Så bra at filmen heter 2001: A SPACE Odyssey!

0:38 - Kuppelen går inn for landing på en månebase eller whatever. Betyr det at musikken snart stopper?

0:41 - DET GJORDE DET! Jeg klarer ikke mer ballettmusikk! Jeg har ingenting imot det for seg, men jeg prøver å se en film her.

0:42 - Dr. Floyd fra den meningsløse samtalen for ti minutter siden holder en tale om basen og om de trenger totalisolasjon grunnet et rykte om en epedemi på jorden, bare i tilfelle det skulle spre seg til månen.

0:45 - Et lite romskip flyr gjennom rommet med animasjon jeg vil gå ut fra var ganske god for sin tid.

0:49 - Tre menn på romskipet deler noe jeg ser på som universets kuleste matpakke. Jeg er nok den eneste, though.

0:51 - Det slo meg nå at jeg aner ikke hva filmen handler om enda.

0:52 - Men jeg får tydeligvis snart svar. Astronautene finner en monolitt lik den på jorden på en astoride som kan sammenlignes med et filmsett. Filmingen gikk av en eller annen grunn over til dokumentarstil. Hvorfor?

0:54 - Musikken i denne filmen er forferdelig. Den passer ikke med filmen.

0:55 - Astronautene skal ta bilde sammen foran monolitten, og en fæl piping får alle til å holde seg for ørene. Alt i dokumentarfilming.

0:55 - Sceneskifte, atten måneder senere. HVAA? Når...? Hvorfor...?

0:56 - En mann jogger i en latterlig liten shorts rundt veggen på romskipet sitt. HVEM ER HAN! HVORFOR ER HAN DER? Jeg forstår ingenting lenger. Men effekten av at han løper rundt på veggen er kul.

0:57 - HOLY FUCK! IT'S H.A.L.! Nå ble jeg plutselig interessert i filmen igjen.

0:58 - Jeg elsker hvordan de kan gå hvor de vil i romskipet.
¨
0:59 - En mann spiser gugge med en spork og ser på BBC. De snakker om Jupiteroppdraget og HAL9000 To menn styrer skipet, mens tre er hybernert (frøset ned i kunstig søvn).

1:02 - BBC-nyhetsreporteren intervjuer HAL. Han har en småstolt stemme, og er tydeligvis mye smartere enn folkene på skipet. Om du skulle ha noe å si mot det kan du se filmen selv. Folkene spiser grønn og brun gugge, mens HAL er i et intervju.

1:04 - Frank får et meningsløst bursdagsbrev fra foreldrene sine i form av en videosamtale. HAL ønsker ham også til lykke.

1:07 - HAL eier i sjakk.

1:08 - HAL komplimenterer Dave på tegningene hans. Hvor smart ER maskinen?

1:10 - Av en eller annen grunn prøver HAL å stoppe oppdraget. Han sier at det er en del av skipet som har 100% sjanse for å feile i løpet av de siste 72 timene.

1:12 - *finne seg en genser*

1:14 - Damn my lack of ability to tell people in old movies apart! En av dem tok på seg en fancy rød romdrakt og en hjelm med øyne og skjøt seg ut i verdensrommet for å fikse greien som kom til å feile. Jeg tror det var Frank.

1:15 - STOP! FUCKING! BREATHING! Jeg vet ikke om det er Frank eller Dave, men de siste minuttene har lydsporet KONSTANT bestått av hans tunge pust.

1:16 - Åh, flott. Nå ble han enda mer tungpustet.

1:17 - DØ, TUNGPUSTEDE MANN! Jeg håper virkelig at det er Frank, for jeg vil ikke at Dave skal dø.

1:18 - Etter hvert som oksygentanken går ned blir han mer og mer tungpustet.

1:19 - SCENESKIFTE! FINALLY! Vent...det er to personer på INNSIDEN av skipet? Hvem er da den siste?

1:20 - HAL sier at de må slå av all kommunikasjon for å fikse problemet. DAM-DAM-DAA!

1:22 - Skikkelig stolt maskin. Den nekter å godta at det kan være en maskinfeil, men skylder heller på menneskene.

1:25 - Dave og Frank...jeg tror det er Frank, setter seg inn i en kapsel og slår av all kommunikasjon med skipet for å fortelle hverandre at de begge mistenker HAL å ha en feil.

1:27 - HAL KAN LESE LEPPER! BEST! MACHINE! EVER!

1:27 - Intermission? Wtf? Som i pause? PAUSE I EN FILM? Det er som om det var et teaterstykke, og første akt er ferdig!

1:28 - Oh, great. Enda en svart skjerm med stemningsmusikk.

1:29 - TOP 1 MEST CREEPY MUSIKK I FILMHISTORIEN! AAAGHH!

1:30 - Yay, filmen begynner igje...MER TUNGPUSTING! FUCK!

1:31 - MAKE IT STOOOOOP!

1:32 - Nærbilde av HAL. Aldri har et bilde av et rødt lys vært mer skremmende.

1:32 - LEDNINGEN TIL DEN TUNGPUSTEDE ASTRONAUTEN BLE KUTTET OG FIKK HAM TIL Å FLY LANGT BORT I VERDENSROMMET UTEN OKSYGEN! MY DREAMS CAME TRUE! THANK YOU HAL! I LOVE YOU!

1:34 - Dave drar ut for å redde Frank. Han ser ut til å skulle bruke litt tid på dette. Logisk, alt annet i filmen tar lang tid.

1:39 - Det blinker "COMPUTER MALFUNCTION" på skjermen. HVem sa at det var menneskenes feil.

1:40 - "LIFE FUNCTIONS TERMINATED". HAL er en OND maskin.

1:41 - "I'm sorry Dave. I'm afraid I can't do that." I LOVE THIS MOVIE!

1:43 - Hvor mange mennesker kan skryte av at de har blitt eid av en maskin? Jeg tar sikkert feil, men er ikke forfatteren av filmen den samme som skrev den boken om Big Brother og Animal Farm?

1:45 - Frank ble sluppet ut i verdensrommet. Dave ser ikke ut til å bry seg.

1:48 - Dave har ikke noe særlig å gjøre, ettersom HAL ikke slipper ham inn i skipet lenger.

1:49 - Hurra for Dave. Han brøt seg inn i skipet, og går gjennom det mens HAL snakker meningsløst til ham.

1:51 - HAL har alltid en nøytral stemme, så det tar litt tid å skjønne at han faktisk er bekymret, og at han prøver å snakke seg ut av å bli slått av. Dave er på vei for å gjøre nettopp det.

1:52 - "Stop, Dave...will you stop, Dave...I'm afraid...I'm afraid that...Dave...my mind is going...I can feel it...I can feel it...there is no question about it" Tenk deg alt dette i verdens mest nøytrale stemme.

1:54 - HAL prøver faktisk å lure Dave ved å late som om han allerede er restartet og kjører lydsporet fra sin første oppstart. Eller ER han restartet? Fuck, he got me!

1:55 - HAL får stadig mørkere stemme etter hvert som nye ting blir koblet ut.

1:56 - Av en eller annen grunn er det en TVskjerm inne i sentralhjernen til HAL. Det viser en mann som snakker om hva som skjedde atten måneder tidligere. Han forteller Dave at de vet INGENTING om monolittene.

1:57 - Sceneskifte? Er HAL koblet ut? Oh, de nærmer seg Jupiter.

2:02 - En monolitt flyr meningsløst nok over Jupiter. Romskipet til Dave flyr plutselig i lysets hastighet. WTF?

2:03 - DAVE ER PÅ DOP! DET ER FARGER OVERALT! WEEEEEE!

2:03 - Flott. Bare et plutselig bytte til et bilde av et avkappet hode, før fargene fortsetter. YIKES, ENDA ETT! Fargeeeer! HODE! Fargeeeeeeeeeer! AAGGH, NASTY HODE! Jeg tror det er Dave. ØYE! Hva nå da? Et svart hull? Jeg tror faktisk ett univers blir dannet rett foran øynene hans. Gi meg litt av den syren.

2:07 - Jeg tror aldri jeg har levd meg så mye inn i en serie random farger. Jeg forstår ikke engang hva som skjer.

2:07 - FARGER! OG KRYSTALLER! FARGEDE KRYSTALLER! THIS IS DRUGS! Jeg vet i alle fall noen som dopet seg da de animerte dette.

2:08 - Åh, flott. Dave er ute av dopfantasien sin. Jeg tror han er på Jupiter nå.

2:09 - NOPE! DOPET FORTSETTER! FARGEEEER!

2:11 - Nice. Øyet hans bytter farge for hver gang han blinker. DET BLE NORMALT IGJEN! DAVE ER OFFISIELT IKKE LENGER PÅ DOP!

2:13 - Romkapselen står av en eller annen grunn inne på et rom. Hvordan havnet den der? Oh, great. Han er blitt så tungpustet at det høres ut som om han hoster. HOLY CRAP, DET ER EN CREEPY MANN UTENFOR! Og han kan ikke se kapselen? Why?

2:15 - Hæ? Det var ham selv? Mange år senere? Dave er blitt gammel? Moralen i filmen er at reiser i lysets hastighet gjør deg gammel?

2:16 - Det sitter en skallet mann i naborommet og spiser. Mer creepy stemnning skal du lete lenge etter.

2:17 - Flott, nå skjønner jeg ingenting igjen. Hvor er Dave og hvem er den gamle mannen? Hvorfor er Dave gammel? Hvorfor og hvordan landet Dave inne i et hus? Hvorfor spiser den gamle mannen helt alene? OG HVA VAR MENINGEN MED Å LA DEN GAMLE MANNEN KNUSE ETT GLASS VED ET UHELL?

2:19 - HOLY FUCK, DET ER EN ENDA MER CREEPY OG ENDA GAMLERE MANN I SENGEN! DE BARE DUKKER OPP! DENNE FILMEN KOMMER TIL Å TA LIVET AV MEG!

2:20 - Flott. Nå er både Dave og den gamle mannen borte. Det er bare den eldste igjen, og han peker på en monolitt som plutselig dukket opp i rommet.

2:20 - HVA NÅ DA! JEG DATT UT FOR LENGE SIDEN, OG PLUTSELIG BLE DEN ELDSTE TIL ET UFØDT BARN? ER ALLE SAMMEN DAVE? STARTET ALT PÅ NYTT IGJEN? SLIPP MEG UT AV DENNE DOPFANTASIEN!

2:21 - Den ungen er mer creepy enn alle de gamle versjonene av Dave til sammen.

2:21 - ...whatnow? Filmen er slutt? Jeg...tok den ikke. SELVFØLGELIG MÅ DE AVSLUTTE DET MED BALLETTMUSIKK! Den er faktisk ikke så ille når jeg ikke prøver å se en film samtidig. *lytte til*

Blogg

Enchanted Portraits

Dato

13. oktober 2009

Forfatter

matias

Kategori

Førsteinntrykk