A Christmas Carol (1984) – Julemagi uten sidestykke!

scrooge3.jpgEbenezer Scrooge er en forretningsmann som har sine klare meninger om hva som er viktig her i livet; finansiell suksess. Tid er penger, og jakten på suksess har gjort ham til en gretten, gammel, grådig og ensom mann. Og julen? «Bah! Humbug!» Men så en kveld får han besøk av gjenferdet av hans tidligere forretningspartner Marley, som kan fortelle ham at han den påfølgende natten vil få besøk av tre ånder fra Fortidens, Nåtidens og Framtidens Jul, og de har store planer om å lære ham litt av hvert om livets sanne og viktige verdier …
vlcsnap-346301.pngCharles Dickens’ klassiske fortelling er så full av «magi» og god moral at jeg ikke ser den andre ganger enn tett opp mot jul, og aller helst akkurat på julaften – den mest magiske dagen i året, da gleden med familie og venner er mer gjeldende enn noensinne. For Dickens’ julebudskap er vel så aktuelt i dag som det var på den tiden historien ble skrevet. Det er snakk om å finne de riktige gledene i livet, det er snakk om å være fornøyd med det man har, og dette får Dickens utrolig godt fram med denne fantastiske historien.
vlcsnap-37643.pngA Christmas Carol
er en fortelling som har blitt filmatisert opptil flere ganger, men for meg personlig er det bare 1984-versjonen med George C. Scott som klarer å formidle den grådigheten, og på samme tid den voldsomme forvandlingen Scrooge gjennomgår, på en så riktig og stemningsfull god måte som her. Scott framfører en solid og legendarisk glimrende rolletolkning av en mann som endelig innser gleden han innerst inne har lett så lenge etter. Rundt dette klarer regissør Clive Donner å skape en perfekt balanse mellom det som er for skummelt og det som er «passe» skummelt, og dermed gi oss en film som passer perfekt for hele familien.

A Christmas Carol er den perfekte julefilm. Den inneholder så mye humor, varme og enormt stemningsfulle scener, at man kan ikke unngå å komme i den perfekte julestemning av den. Og når det er sagt, passer det fint å avslutte med å sitere Lille Tim: «And God bless us all, everyone!»
vlcsnap-33445.png

Blogg

Filmfrik

Dato

15. desember 2008

Forfatter

Thomas D.J

Kategori

Uncategorized