20 beste romantiske komedier

Jeg gir ofte uttrykk for at romantiske komedier ikke akkurat er det jeg er mest fan av. Jeg ble derfor utfordret på å ramse opp de jeg liker best selv.

La meg med en gang si at det ikke var direkte lett å spore opp 20, og jeg har valgt en del titler som de fleste forelskede par neppe noen gang har vurdert mens de står i sin lokale utleiesjappe. Alt dette til tross: Kongen av standard rom-kom, Hugh Grant, har allikevel klart å snike seg med i seks av filmene. Føl deg fri til å kommentere hva du synes om lista, og ikke minst hvilke filmer du savner! Vi starter med nr 20…

1. Shakespeare In Love

Fabelaktig rom-kom som mikser sammen både gamle og nye tolkninger av Romeo og Juliet. Ekte Shakespeareinansk stemning skinner gjennom, og de talløse små hintene til hans mange skuespill og sonetter fungerer som godt krydder. Solide rolleprestasjoner bringer tidenes kjærlighetsdrama til en helt ny høyde, og appellerer både til gammel og ung.

2. Love Actually

Mange små historier veves vakkert sammen i en av de mest vidtspennende rom-kommene jeg noen gang har sett. Komikk, drama, skjebner og kos fremføres av en påkostet skuespillerstab, og skuffer aldri. Filmen er også fått status som en av vår tids mest kjærkomne julefilmer. Dette er Grants sjette og beste film på lista!

3. Secreatray

Dette er en veldig utypisk romantisk komedie, i den forstand at den ikke er ”ha-ha-morsom”, men mer varm og underlig. Historien om selvskaderen Lee som får et åpenbarende BDSM-forhold til sin sjef er kanskje for de spesielt interesserte, men like fullt en av de jeg personlig rangerer blant de beste jeg har sett.

4. The Holiday

Jude Law, Kate Winslett, Jack Black og Cameron Diaz! Fire store navn slår seg sammen i en komedie som favner et vidt publikum, og bringer et godt perspektiv på ulikhetene mellom enkelt mennesker. Kjærlighetens veier viser seg dog uransaklige, og fremstilles i mange varme varianter: vennskap, slektskap, nestekjærlighet og forelskelse. På det personlige plan er det vel heller ikke å nekte for at filmens mange vinklinger mot filmbransjen og filmmusikk er noe jeg liker, men som ikke har så mye med romantikk å gjøre.

5. Up in the Air

Nok en tittel de fleste vil bli overrasket over å se her, da filmen strength tatt ikke har ordet ”romantisk” i sjangerbeskrivelsen. Allikevel får vi en rolig, monoton og flott fremstilling av to forrestningsfolks forhold til hverandre. Jeg innser selvsagt nå at jeg gjerne liker romantiske filmer som viker veldig fra den normale normen.

6. About a Boy

For femte gang på lista spiller Hugh Grant en av hovedrollene. Denne gang som rikmannssønn som får livet sitt snudd på hodet hva angår forhold til andre mennesker da han treffer en tolv år gammel gutt, og hans deprimerte mor. En sterk film med dystre undertoner som står i god kontrast til alle de komiske øyeblikkene.

7. You Will Meet a Tall Dark Stranger

Dette er min favorittfilm av Woody Allen, og den er kritikerrost opp i skyene. Han har skapt en ekstremt utradisjonell kjærlighetsfilm hvor fokuset ligger på forhold som er på vei i vasken, og samtlige hovedroller sitter med følelsen av å ha funnet et grønnere gress på andre siden av gjerdet. Sannheten er imidlertid at dette ikke nødvendigvis er tilfellet, og der man er vant til å få happy endings, blir man her etterlatt med noe helt annet: Realitet! Alt annet enn den typiske rom-kom, men det er nettopp det som gjør den så bra

8. Sideways

Roadtrip-film om to venner som tar en siste guttetur for å drive med vinsmaking før den ene skal til alters. Det viser seg imidlertid at den kommende brudgommen har til hensikt å få seg et siste ligg før ringen glir på fingeren. Den ene leder til det andre, og brått har man et salig virvar av følelser, anger, forelskelse og sjalusi. Morsomt og utypisk.

9. In Her Shoes

Også her snakker vi topp skuespill i det som virkelig er en karakterdrevet kjærlighetshistorie. Den handler vel så mye om familieforhold som parforhold, og klarer å b ringer mange følelser på banen. Den typiske rom-kom oppskriftenj blir døyvet ganske bra ned av den ellers omfattende handlingen, noe som for meg er et kvalitetsstempel.

10. Fire Bryllup Og En Gravferd

Hugh Grant setter her inn sin fjerde film på lista i denne britiske 90-talls-komedien. Tittelen sier mye om handlingen, og kjærlighetshistoriene er mange. Allikevel krydres filmen av vel så mye drama også. Karakterene er velspilt, men særlig er det birollene som havner i fokus. Filmens homofile par og deres historie er en latterbombe, vel så mye som tragisk kontrast til filmens ellers morsomme tema.

11. 40 Year Old Virgin

Så kom den første (og eneste)virkelig perverse, kommersielle komedien på lista. Voksen kjærlighet blir gitt et ungdommelig, seksuelt preg da vennene til jomfruen Andy gjør alt de kan for at han skal havne til sengs med ei dame. Komplikasjonene øker da han forelsker seg i Trish, men ikke tør å innrømme at han er komplett uerfaren.

Mye av appellen i filmen står skuespillerne selv får. Her får vi Streve Carell, Paul Rudd og Seth Rogan i samme film, og da har humoren for lengst fanget oss gutta.

12. Bridget Jones Dagbok

Rom-kom-klisjeene står i kø. Det er nesten for mye av det gode! Men karakterene har blitt gitt masse rom for utvikling, og vi får britiske skuespillere i toppklasse. Britene har for lengst bevist at de behersker sjangeren godt, og dette er intet unntak. Fantastisk komikk og pinlige øyeblikk til langt oppover øra kompenserer for en tradisjonell story. Ingen blir vel overrasket over å finne Hugh Grant på rollelista også her.

13. Notting Hill

Julia Roberts og Hugh Grant gjorde enorm suksess med denne filmen som tok utgangspunkt i den idylliske bydelen Notting Hill i London. Vi har mange ganger sett umulig kjærlighet bli filmatisert, men sjelden på denne måten. Filmen symboliserer drømmen til mange mennesker: At hvermannsen kan finne lykken med verdens vakreste, rikeste og mest kjente person. La oss heller ikke glemme filmens krydder: Et helt kobbel av gærne venner og familiemedlemmer som setter alles lattermuskler på prøve.

14. When Harry Met Sally

En klassisk kjærlighetsfortelling som har vunnet mye oppmerksomhet for sin restaurant-orgasme-fake-scene. Enkelt og appellerende for forelskede par.

15. You’ve Got Mail

To konkurrerende bokhandlere finner tonen på nettet uten å vite hvem den andre er. Da omsider mannen (Tom Hanks) oppdager sannheten, setter han i gang et spill hvor han prøver å virkelig få konkurrenten til å falle for seg, slik at han kan avsløre sine følelser for henne. Dette viser seg raskt å være vanskelig, men vi kan vel alle forestille oss utfallet.

16. Music And Lyrics

Hugh Grant er tidligere popstjerne som lever på fordumssuksess da han innleder et forhold til sin nye hushjelp. Hun viser seg å være en sangsklribent av rang, og sammen produserer de en stormsuksess. Oppskrifta følges utover dette veldig slavisk, men det som for meg var interessant var å se hvordan filmmusikken blir utnyttet så tydelig som her. I stedet for å bare være bakgrunnsmusikk, er sangene her et fremtredende element som er med på å bære handlingen fremover på en populærkulturell måte.

17. It’s Complicated

Endelig en skikkelig voksenfilm. Ikke at den er erotisk i særlig grad, men den handler om godt voksne mennesker, og favner en vid målgruppe. Meryl Streep ble en gang forlatt qav sin mann for en yngre kvinne. I senere år treffes de igjen, og brått blir hun gjenstand for hans interesse. Spillet snur trill rundt, og brått er hun elskerinnen og komplikasjonene tårner seg opp både hva angår følelser og rykter.

18. Knocked Up

Seth Rogen smeller Katherine Heigl på tjukka, og fylla har skylda. Komplikasjonene er ikke rent få da de to høyst ulike menneskene bestemmer seg for å forsøke et fohold. Filmen er overflatisk og stereotypisk hva angår karakterer, men forførende morsom der den tar opp et tema vi gjerne helt forbinder med yngre mennesker.

19. Love And Other Drugs

Medisinselgeren Jamie faller for Parkinsonsyke Maggie. Til tross for den gjensidige attraksjonen er Maggie høyst uvillig til å inngå et forhold da hun vet hva hennes tilstand vil få å si for deres fremtid. Tidvis så velspilt og ektefølt at det virkelig gnager på følelsene til den som ser på – andre ganger påtatt komisk og litt dum. Alt i alt er det imidlertid en severdigfilm hva romantiske komedier angår.

20. The Break Up

Dette er rom-komen som starter der de fleste slutter. To finner hverandre og alt blir fryd og gammen. Så kommer hverdagen snikende ettersom årene går, og paret er på veien mot brudd. Da det endelig skjer er det ingen som flytter ut i påvente av leilighetssalg, og de gjør alt de kan for å irritere hverandre. Forutsigbar eller ei: Jeg liker at filmen handler om bruddet fremfor foreningen. Den blir ikke kliss lik andre romantiske komedier.

Blogg

Filmmartin

Dato

20. oktober 2011

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler