Battleship

Taylor Kitsch er aktuell i to storfilmer denne våren. Det er imidlertid action-sci/fi’en ”Battleship” som er den mest severdige av dem.

Nå skal det imidlertid være sagt at denne filmen ikke primært henger på hans skuldre. Ei heller på filmdebutant Rihanna. Dette er en film som ikke ville vært i nærheten av severdig dersom ikke de tekniske finessene og spesialeffektene hadde fungert.

Etter at jorden i 2006 sendte ut et elektronisk signal til en fjern planet meg lignende klima som vår egen, har forskere levd i et ørlite håp om at man skulle få svar tilbake. Det man ikke hadde regnet med var at svaret ville være fem gigantiske romskip som lander i stillehavet. Et av dem - kommunikasjonsfartøyet – styrter, men de fire andre viser fort at de stiller med dødelige hensikter. I kamp mot den amerikanske marinen utøver de en suverent overlegen styrke, og senker skip fortløpende. Det er til slutt bare Alex Hopper (Kitsh) og hans mannskap som er igjen på havet, uten satteliter, radar og kommunikasjon. Mørket faller på, og etter noe resonnement går det opp for våre helter at fienden ikke kan se dem heller. Mens utenomjordiske bakkestyrker prøver å overta menneskenes kommunikasjonssentral mot verdensrommet, utkjempes det et strategisk gjetningsspill ute på det bekmørke havet: Både mennesker og aliens avfyrer sine sterkeste våpen mot hverandre i håp om å treffe et eller annet. Det er tiden og vegen før nykommerne kan kommunisere med sine egne, og be dem sende hele luftflåten mot jorda!

Dette er muligens en av de beste spill-til-film-adapsjoner jeg har sett. Ikke fordi filmen er så fantastisk, men fordi den tar for seg gode gamle ”Battleship” fra Hasbro: Et spill som finnes i både brettvariant, og digitalt. Poenget er å gjette koordinater på et kart, og forsøke å bombe fiendtlige skip. Mer avansert er ikke tanken bak filmen. Man har bare gjort mye ut av det. En liten genistrek, egentlig. De fleste spill i dag kommer med en voldsom bakgrunnshistorie, og fanboys pleier ikke å være fornøyd angående hvordan dette ivaretas. Her derimot har man frie tøyler til å lage underholdning som selger.

Det smeller høyt, det løpes og skrikes. Effektene er i toppklasse, og for øvrig produsert av teamet bak Transformers (det er lett å se at filmene er beslektet). Skuespillet kommer i andre rekke, men er ikke verre enn at det fungerer flott.

Vi må vel nevne Rihanna. Både jeg og flere har vel forventet at hun er med for sin sex-appell og vinnende smil. At hun tiltros en alt for stor rolle hvor hun ikke har sjanse til å overleve kritikerne, og at hun skal være en kjærlighetsinteresse. Men så feil kunne vi ta. For det første: Man kan ikke egentlig rakke veldig ned på prestasjonen hennes. Hun klarer seg veldig bra, og passer godt inn i casten som helhet. Rollen hennes er av typen birolle. Ingen fremtredende figur, men masse skjermtid. Det ser ut som om hun har det moro på jobb, og har uttalt at hun gjerne følger skuespilleryrket videre, selv om musikken står i høysetet.

Av ting jeg gjerne kunne hatt meg frabedt var den unødvendige telepati referansen som er stjålet fra Independence Day (og allerede stjålet videre i ”Super 8”). Til å være en film som byr på i alle fall litt nytt, var dette et feilskjær som aldri følges opp nevneverdig, og slik sett var totalt unødvendig

Filmen lever opp til dagens action standard. Det er virkelig øredøvende og spektakulært på audio/video siden. Jeg reagerte på at slaget om jorda er over veldig fort. Jeg hadde ventet meg en lengre tidslinje for invasjonen, men dette er vel et kjennetegn som tilhører sjangeren.

Originaltittel: Battleship

Regi: Peter Berg

Skuespillere: Rihanna, Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Taylor Kitsch,

Brooklyn Decker, Josh Pence, Peter MacNicol, Jesse Plemons,

Tadanobu Asano, Hamish Linklater, Stephen Bishop, Beau Brasso,

Griff Furst, Reila Aphrodite, Billy Slaughter

Manus: Erich Hoeber, Jon Hoeber

Genre: Action / Krigsfilm / Sci-Fi

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produksjonsselskap: Bluegrass Films, Film 44

Lengde: 2 t. 11 min.

Produksjonsår: 2012

Aldersgrense: 11 år - Frarådes barn under 11 år

Blogg

Filmmartin

Dato

17. april 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler

Les mer

Forrige:
Freelance lærer?

Neste:
Og vinnerene er!!