Dark Shadows

Vampyrer selger. Er det derfor Tim Burton kastet seg på bølgen mon tro?

Med suksesselementene sine på plass i form av seg selv, Johnny Depp og Helena Bonham Carter (Heretter BDC), kaster Burton sine goth-filtere over historien om vampyren Barnabas.

En gang var han sønn av en adelig foretningsfamilie, men gjennom en tragisk kjærlighetshistorie ble Barnabas forvandlet til en vampyr av en heks. Nå våkner han opp fra sin lange hvile, bare for å finne ut at flere århundrer har passert, og hans families gode navn har gått til grunne. Med sine gamle verdier trer han inn blant sine etterfølgere, bare for å møte kontrastene mellom sin egen storhetstid, og ”dagens” 70-tall. Det er duket for misforståelser, konflikter og kulturkollisjoner på hjemmebane, men lite kan måle seg med utfordringen som venter da det viser seg at familiens argeste forrestningskonkurrenter, drives av heksen som gjorde Barnabas til vesenet han er i dag.

BDC har laget fantastiske filmer før. I starten var alt gull, men mange kritikere har i de siste år lurt på hvor det blir av originaliteten. Burtons stil er personlig, men også ganske oppbrukt etter hvert. Personlig er jeg av de som har veldig sansen for selve stilen, men den alene kan ikke gjøre en film severdig. Det er, dessverre, ”Dark Shadows” et bevis på.

Denne merkelige sjangerblandingen av skrekk, komedie og familiedrama ender opp i noe så beklagelig som en litt kjedelig film. Depps engasjement klarer ikke å bære handlingen, og hendelsesforløpet går fra spennende i starten, til dødtid – ispedd en og annen latterbombe – før klimakset får full utløsning av overdreven fantasi, og det hele bare fremstår som dumt. Jeg klarte ikke å glede meg veldig over dette.

Kred går for øvrig til Jackie Earle Haley som creepy, sløv vaktmester, og Eva Green i rollen som fabelaktig, ondskapsfull femme fatale heks. Glitrende spilt av begge to, og akkurat passe overdrevent i forhold til sine noe teatralske omgivelser.

Originaltittel: Dark Shadows

Regi: Tim Burton

Skuespillere: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Chloe Moretz, Jonny Lee Miller, Jackie Earle Haley

Manus: Seth Grahame-Smith

Genre: Fantasy / Komedie

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produsent: Christi Dembrowski, Johnny Depp, David Kennedy, Graham King, Richard D. Zanuck

Produksjonsselskap: Warner Bros. Pictures

Musikk: Danny Elfman

Lengde: 1 t. 52 min.

Produksjonsår: 2012

Aldersgrense: 11 år

Blogg

Filmmartin

Dato

6. juni 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler