Den siste actionhelten?

Alt som skulle til var en liten tweet, og filminteresserte over hele verden fikk en dirrende gåsehud, som om en vind fra fortiden hadde sveipet inn over dem: Arnold Schwarzenegger vender blikket mot Hollywood igjen, og legger politikken på hylla. Men er dagens filmverden et sted for dagens Arnold?

Karrieren

Arnold Schwarzenegger er østerrikeren som slo igjennom i USA ene og alene på grunn av kroppen sin – en trend som i og for seg eksisterer også i dag, men gjerne knyttet til et annet kroppsideal enn det svulmende muskelberget Schwarzenegger den gang var. Nå er den hardtslående alfa-hannen byttet ut med en lettere utgave, gjerne preget av å være tynget, smart og problemløsende, samtidig som han er kjekk, ung og effektiv i nærkamp.

Arnold, med sitt sammenbitte, firekantede kjeveparti, ble ansiktet man lærte å forbinde med action, korte ordspill og vold. Veien mot suksess gikk fra svake filmer som ”Hercules i New York” og ”Cactus Jack” til suksesser som ”The Terminator” og ”Predator”. Filmografien ble etter hvert lang, og foruten noen mindre vellykkede dykk inn i komikkens verden, holdt Schwarzenegger seg til actionrollene. Ikke alle produksjonene han deltok i var av det allmennheten karakteriserer som gode filmer. Mot slutten av karrieren - før han gikk til politikken - leverte han flere roller i storbudsjettfilmer, men inntektene var aldri i nærheten av å nå målene produsentene ønsket. Både navn og rykte var på hell.

Politikken

Mange hevet brynene og humret godt da muskelbunten stilte til guvernørvalg i California. Men den amerikanske politikken har vært åpen for skuespillere før. Folkets tale var klar, og Schwarzenegger vant valget. For den utenforstående verden virket det overflatisk og dumt, og i begynnelsen gikk han på noen reale blundere. Men med erfaring kom løsningene. Han la seg på en ny liberal linje, og da fire år hadde gått vant The Governator igjen valget og tok fatt på sin andre periode som den vestlige statens overhode. Han var i folkets øyne rett mann for jobben, og engasjerte seg sterkt for miljøvern, og tettere samarbeid mellom landets to politiske fløyer.

Men to perioder er det lengste en guvernør kan sitte med makten, og i januar 2011 var det hele over. Det knyttet seg spenning til hva han ville si om fremtiden, og fremdeles hersker det nok en viss tvil. Han vil ikke bevege seg lengre inn i politikken, men det ryktes at et liv som forfatter og foredragsholder kan vente på ham. Men oppi det hele åpner han også døra for en retur til Hollywood.

Rå kraft eller handlekraft?

Tweeten han publiserte ga leserne beskjed om at agentene hans nå var åpne for å ta imot seriøse filmtilbud igjen, for første gang på sju år. Han har hele tiden holdt seg i bransjen, med småopptredener her og der, men de store rollene har ikke vært aktuelle før nå. Dette er utvilsomt spennende nyheter for oss som er oppvokst med hans samlede verker, men er Hollywood fremdeles en arena for Arnold Schwarzenegger?

Han returnerer til filmbyen mange erfaringer rikere, og mange muskelkilo lettere. Han er eldre nå, og møter en actionsjanger som har lagt sin elsk på en ny generasjon helter. Rå kraft er byttet ut med handlekraft, og anerkjente skuespillere har begynt å ta actionrollene seriøst, fremfor å overlate dem til de som får jobber mer på utseendet enn talent. Eksempelvis nevnes Matt Damon (Jason Bourne filmene), Tom Cruise (M.I. filmene), Adrien Drody (Predators) og James McAvoy (Avbildet til venstre fra filmen "Wanted").

Filmtilbudene vil komme, derom hersker liten tvil. Mannen er en legende og en attraksjon, så hans retur alene er sensasjonell. Men vil navnet hans bli et trekkplaster eller en overskrift? Vil han ta den seriøse rollen, eller havne i b-filmer vi ikke bryr oss om? Den gamle fansen vil kreve at han respekteres, men den nye skaren av actiontilhengere har levd uten å kjenne ham i snart åtte år.

Nye utfordringer

Med et endret actionideal vil det bli spennende å se hvor Arnold finner sin plass. Hans kollegaer har alle fadet rolig ut av sitt element med årene, men holdt seg i bransjen. En interessant trend har imidlertid vist seg: ”De har alle én god rolle igjen i seg”. En prestasjon som venter på å se dagens lys, og som beviser at talentet i høyeste gard er der, når musklene alene ikke lenger kan bære deres celebre vekt. Clint Eastwood har vist det som regissør, og ikke minst gjennom roller i ”Million Dollar Baby” og ”Gran Torino”. Syveter Stallone var fantastisk i ”Rocky Balboa”, Mickey Rourke overrasket en hel verden med ”The Wrestler”, Jackie Chan fikk frem den ekte skuespilleren i seg i ”The Karate Kid” og Jean Claude Van Damme gjorde et dykk inn i den overraskende gode dramafilmen ”JCVD” og kom fra det med strålende bravur.

Den siste virkelige actionhelten

Kan nå 63 år gamle Arnold Schwarzenegger gjøre det samme? Finne sin plass i en ny sjanger, for så å ta et uforberedt publikum med storm? Det er mulig politikken har gitt ham erfaring, kunnskap og ballast som kan bli nyttige verktøy i drama og thrillere. Hans største problem er uansett at han allerede er typecastet. Han er synonym med action, og etter all sannsynlighet er det også herfra jobbtilbudene vil komme først. I motsetning til for eksempel Stallone har han dog ikke noen sentrale roller å gjenoppreise. Terminator er han for gammel for, og konseptet har allerede blitt dratt i en ny retning. Han kunne eventuelt fulgt opp dagens populære Predator-trend, og gjort reprise på rollen sin fra den opprinnelige filmen, men antakelig må helt nye tittelroller på bordet for å jumpstarte karrieren igjen.

Retrospektivt sett hadde det kanskje vært best om tittelen ”The Last Action Hero” fremdeles hadde vært ledig.

Blogg

Filmmartin

Dato

17. februar 2011

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler

Les mer

Forrige:
The Fighter

Neste:
BUZZ! - Uke 6