Det jokeren stjal

Mine tanker går til ofrene i Colorado. Til alle deres pårørende og etterlatte. Og min dypeste medfølelse går til Christopher Nolan og hans folk.

Fredag 20. juli. Natt. Mørkets ridder skal reise seg, men ikke bare på film skal det vise seg. Denne natten er det to av dem. Der den en ene av dem skal gjøre en fiktiv verden til et bedre sted, kommer den andre for å gjøre virkeligheten til et helvete.

Med farget hår gjemmer han seg bak automatvåpen og kallenavnet Jokeren. Og passende nok velger han en Batman-premiere til å utføre sin udåd. Han skyter. Han dreper. Han stjeler. Han stjeler de kjæreste vi har fra oss, og han levner bak seg et totalt kaos, og bringer skam og gru over en karakter så folkekjær at hans bevingede symbol er like godt kjent som det kristne kors.

James Holmes har utført den største udåden i USA på fem år. Ofrene hans var uskyldige. Alle sammen var uskyldige.

Mine tanker og min medfølelse går til dere alle. Alle dere som, lik meg, gledet dere til å se Christopher Nolans aller siste film om Batman. Den sanne mørke ridder. Dere vil ikke bli glemt. Dere vil for alltid være ansiktene som landet deres vil huske etter denne udåden. Medier og hele det amerikanske folk vil ære deres minne i lang tid fremover.

Med respekt for de døde vil jeg allikevel rette resten av denne saken mot noe annet.

For selv om de mange dødsfallene for alltid vil være fokus i denne saken, skal man ikke glemme at handlingen vil bringe en veldig mørk sky over filmen ”The Dark Knight Rises”, regissør Nolan og hele hans stab som å månedsvis, kanskje årevis, har lagt ned hjerte, sjel, blod, slit og tårer i å skape en film som de ønsker skal bli minneverdig, ærverdig og konkluderende. For dem er det et kunstverk.

Nå er det et kunstverk tilsølt av rød maling.

”Jeg er av den tro at amerikanske filmer er en fantastisk kunstform. Det å dele en filmopplevelse og historien som utspiller seg, er en viktig og fornøyelig erfaring.”

”Kinosalen er mitt hjem, og tanken på at noen vil krenke det uskyldige og fredfulle stedet på en makaber måte, er for meg ødeleggende. Uansett hva vi sier kan vi ikke utrykke nok følelser for de uskyldige ofrene, men tankene våre går til dem og familien deres.”

(Christopher Nolan, regissør)

Hvor ligger logikken? Hva var meningen? Jeg kan ikke forstå dette? En terrorist har alltid et formål. Et budskap som skal frem. Og selv om også det ofte er et uforståelig budskap, så er det i alle fall der. Men hva ville denne Jokeren? Hva fikk ham til å angripe noe så uskyldig som en kinosal? Et sted som rommer så mange ulike individer? Folk som kun har en ting felles: Et ønske om å se en film.

”Ord kan ikke beskrive skrekken jeg føler.”

(Christian Bale, Batman)

I det røde kjølvannet bak en gal mann ligger et helt land i sorg, og media vil arbeide med å finne noen å skylde på. Kulturløst, egoistisk og feigt stjal du navnet Jokeren og i verdens underbevissthet skaper du en grusom assosiasjon til filmer mange av oss elsker. Som din fiktive navnebror skaper du en paranoia og usikkerhet blant folket. Var det din hensikt? Eller var det hele en vits for deg?

”Mitt hjerte er knust etter at jeg fikk høre om den meningsløse handlingen som fant sted, og som tok uskyldiges liv. Jeg mangler ord for å uttrykke min sorg.”

(Anne Hathawary, Catwoman)

Foruten de mange virkelige ofrene går min dypeste medfølelse til Nolan og hans folk, og jeg sier: Reis dere! Måtte alle gode minner hedres. Måtte mørkets ridder igjen reise seg på lerretet. Og måtte virkelighetens rødhårede Joker…

Jeg lar deg få avslutte den siste setningen selv.

(PS: Dette er ikke en nyhetsartikkel. Undertegnede står for alt som ytres, og understreker at det kun er mine egne tanker som trengte rom for utløp. Saken kan bli oppdatert)

Blogg

Filmmartin

Dato

24. juli 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler