Modig

Det blir nesten vel spennende i Pixars skotse eventyr, ”Modig”.

Merida er en ung prinsesse som dras mot den store farlige verden hennes mor fortvilet ønsker å beskytte henne mot. Der unge, fornemme piker skal lære seg positur og korssting, svinger unge Merida seg mellom fjellvegger og lærer seg kunsten å skyte med pil og bue. Hun er kongens villstyrlige øyensten, og mors store utfordring.

Men en dag snus verden på hode for Merida. På dronningens kommande kalles friere til gards for å kjempe om prinsessens hånd. I raseri og fortvilelse søker Merida til skogs, og krysser veier med en gammel heks. Heksen hjelper Merida å kaste en trolldom over dronningen slik at hun skal endre seg, og Meridas skjebne vil bli en annen. Men magiens veier er uransakelige: Nøyaktig hva slags endring dronningen skal gjennom har det nemlig ikke blitt sagt noe om.

Et kvalitetsstempel hos Pixar er at de klarer å lage frittstående, gode filmer. De trenger ikke spa opp enda en Toy Story for å gi publikum kvalitet. Det er også ”Modig” et bevis på. Pixar har alltid laget filmer som barn trykker til sine hjerter, og ofte er de basert på kjærlighet, men her har man satset på et noe annerledes konsept, nemlig et mor-datter forholdet som settes på prøver som vil få den vante tenåringsjente til å forstå hvor godt hun egentlig har det hjemme.

Historien er visuelt vakker, og kledd i en mengde kjære og kjente trekk fra eventyr både barn og voksne vet å sette pris på. Riktig nok spares vi for både prinsen og kysset, men vi får til gjengjeld spenning i en mengde varianter – noen scener er så nifse at barn over hele kinosalen brått hoppet opp på foreldre fang og trykket popkornbøtta godt opp i ansiktet, klar til å dekke seg til. Men spenning hører med i dagens filmbilde, og la det være poengtert at denne filmen har sjuårsgrense av en grunn.

Jevnt fordelt gjennom de modige eventyrene er det rørt inn en masse humor. Alt fra søte, bøllete småbrødre til moderne voksenhumor som får oss til å smile bredt mens barna ikke helt henger med.

Som voksen ser vi tydelig den gode moralen som hviler i bakgrunnen: Man må tørre å være seg selv, tørre å ta egne valg, tørre å være annerledes. Og det lønner seg sjeldent å velge minste motstands vei. Ja og ikke minst: Gjør verken deg selv eller andre bjørnetjenester. Se filmen, så forstår du hva jeg mener.

Originaltittel: Brave

Regi: Brenda Chapman

Skuespillere: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson,

Kevin McKidd, Robbie Coltrane, Julie Walters, Craig Ferguson

Manus: Brenda Chapman, Irene Mecchi

Genre: Eventyr / Familiefilm / Animasjon

Nasjonalitet: USA

Språk: Norske stemmer

Norske stemmer: Charlotte Frogner, Hege Schøyen, Atle Antonsen,

Kari Simonsen, Per Skjølsvik, Ivar Nørve, Trond-Viggo Torgersen

Lengde: 1 t. 40 min.

Produksjonår: 2012

Aldersgrense: 7 år

Blogg

Filmmartin

Dato

2. september 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler