Old School

”Old School” spiller på enkle virkemidler, men samtidig på veldig viktige strenger som appellerer til menn i ulike faser av livet.

Med Will Ferrell, Luke Wilson og Vince Vaughn i hovedrollene toger filmen frem med en stil som kjennetegner hver av de tre. Ferrell er Frank ”the tank”: Ei partymaskin uten bannmål som nettopp har giftet seg, og sliter med å finne sin indre ro. Mitch (Wilson) er nyskilt, forsiktig, rolig og deppa, mens Beanie (Vaughn) er etablert pappa og familiemann, tøff i trynet og full av lengsel mot fordums storhet.

Knust etter skilsmissen ender Mitch opp med et stort hus tilknyttet stedets lokale college. Vennene er fulle av beundring, og viser liten sans for hans søken etter fred og ro. De ønsker ham back in the game, og arrangerer tidenes fest for studentene i nærområdet. Resultatet er gigant suksess, og de voksne gutta ansees som helter av den lokale ungdommen. Det er da Beanie får ideen: De danner sitt eget studentsamfunn (fraternity) i det store huset som ligger på skolens eiendom. De er selv ledere, og er åpen for inntak av alle som vil være medlem. Barna i dem får en ny vår, og det samme får egoene, lystene og mulighetene. Det eneste som står i veien for stormende suksess er rektoren ved skolen.

Det fine med ”Old School” er at den klarer å bruke castens sedvanlige litt voldsomme, grove og barnslige humor til både å underholde gammel og ung. Mens deres fremtoning og filmens ellers noe opplagt komiske plott er nok til å bringe frem gaplatter, er det settingen de tre gutta befinner seg i som virkelig fenger meg. Vi møter tre viktige sider av voksenlivet: Nygift, etablert, og skilt. Fellesnevneren er at man tar for seg en viktig side ved voksne menn: Ønsket om frihet, og sjansen til å få leve livet man en gang levde; eller kanskje aldri rakk å leve. Det er et faktum at den gjennomsnittelige mann har et visst behov for å ”føle seg fri”, og måten de går frem på for å nå sine mål i denne filmen, er mest sannsynlig en visualisering av den våteste frihetsfantasi noen mann kan oppdrive.

Jeg slo latterdøra på vid vegg både første, andre og tredje gang jeg så denne filmen. Enda mer moro var det at kona også likte den, og så dette med frihetsbehov som fremstilles både tydelig og subtilt midt i all galskapen.

Generelt sett er jeg fan av Ferrell, filmene hans og humoren hans – men ”Old School” rangeres blant de beste komediene jeg vet om. Spesielt i den halvperverse sjangeren som Ferrell gjerne havner i.

Originaltittel: Old School

Regi: Todd Phillips

Skuespillere: Luke Wilson, Will Ferrell, Vince Vaughn, Ellen Pompeo,

Sara Bryan, Sydney Bryan, Craig Kilborn, Juliette Lewis, Leah Remini,

Patrick J. Adams, Sam Carlson, Rob Corddry, Elisha Cuthbert,

Andy Dick, Lisa Donatz, Dan Finnerty, Rick Gonzalez, Jesse Heiman,

Nicholas Hosking, Kristina Hughes, Ashley Jones, Artie Lange, Breckin Meyer,

David Michael White, Jeremy Piven, Harve Presnell, Perrey Reeves,

Seann William Scott, Sarah Shahi, Matt Walsh, Candice Cook, Jami Philbrick,

Dina Rosenmeier, Robert Scheid

Manus: Scot Armstrong, Todd Phillips

Genre: komedie

Nasjonalitet: USA

Produksjonår: 2003

Sensur: 15 år

Blogg

Filmmartin

Dato

8. februar 2011

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Filmomtaler