Sucker Punch

Vi er veldig vant til å se hardtslående jenter på film, men sjeldent har vi sett dem fremstilt på denne måten. Regissør Zack Snyder har gitt de svake og tyngede et våpen å sloss med: Fantasi.

Babydoll blir nyeste tilskudd på en anstalt for unge kvinner, etter at hun bevitnet sin sadistiske stefar ta livet av lillesøsteren, og dernest forsøkte å drepe ham. Stuet bort for lobotomering, og med små muligheter til å unnslippe, drar hun til det eneste stedet hvor ondskapen kan bekjempes: Sin egen fantasi. Her blir sykehuset til et erotisk teater, legene til halliker, medpasientene til sammensvorne og drømmene til virkelighet.

Babydolls søken etter virkelig frihet fremstilles gjennom nettopp denne fantasien. Det betyr at vi hele tiden sitter med spørsmålet om hva som skjer i virkeligheten, der våre heltinner skyter, fekter, flyr og sprenger seg vei gjennom horder av skurker, monstre og andre eventyrlige skapninger. Vi vet at det vi ser bare representerer en virkelighet, men ikke hva den faktisk er. En fiffig måte å gjennomføre en ellers meget dyster historie. Metoden har vært utprøvd før gjennom blant annet den kritikerroste ”Pans Labyrint”, og på sett og vis også gjennom de ulike drømmelagene vi utsettes for i ”Inception”.

I mine øyne er det et paradoks at Snyders actionpakkede, seksuelt spekulative visjon slaktes av svært mange, da den benytter seg av virkemidler mer anerkjente og kultiverte filmskapere har sluppet unna med, men kanskje er det nettopp det seksuelle som gjør det? Filmen omhandler tross alt jenter som mentalt og fysisk mishandles, og som så flykter til en fantasiverden hvor de fremstilles som (ekstremt farlige) sexbomber. Er det en dobbeltmoral her?

Spør du meg kunne jeg ikke brydd meg mindre. Visjonene er så fantasifulle, så spennende, og så visuelt nydelige, at jeg bare lar meg rive med. Snyder dynker på med dataspillhandling hentet fra utallige sjangere, og blander det hele med det teatralske, romantiske og realistiske. Tidvis en sann fryd for øyet med spesialeffekter i ypperste verdensklasse.

Det er imidlertid flere ting som skurrer: Som nevnt handler dette om en fantasivinkling på hva som skjer i virkeligheten, og uvissheten om hva som egentlig foregår forblir ubesvart helt frem til sluttscenen. Da prøver man seg på en ”Oceans Eleven” flashback som skal oppklare alt det skjulte, men det blir litt mye å ta inn etter en såpass actionpakket film. I mine øyne kunne dette vært spredt mer ut i handlingen (med nok en henvisning til oppbyggingen av meget vellykkede ”Inception”).

Det andre minuset, og dette er dessverre et stort et, er skuespillet. Greit at her er det sex som selger, men når filmens store sleazebag er den du husker best hva angår skuepsilelrprestasjoner, kan man fort gjøre seg tanken: Hva gjorde de smekre jentene gjennom nesten to timer? Sannheten er vel at de opererte som eyecandy. For enkelte er vel det nok?

Alt i alt er dette en film som nok mer vil underholde et ungt publikum med kjennskap til datspill, action, og de søte jentene som pryder rollelista. Men fantasi eller ei: Det er noen fortellende- og logiske brister her som kan plage enkelte, samme med mangel på godt skuespill. Allikevel: Jeg fant helheten ganske fornøyelig. Snyder har taket på det fantastiske og tør og prøve seg på det visjonære innenfor en sjanger som preges av enkle standarder.

Tankekors: Jeg prøver å forestille meg hvordan denne filmen hadde vært dersom man fulgte den virkelige handlingen, og lot overgrep, mishandling, drap og tortur få fri utfoldelse innenfor de dystre murveggene i asylet. Ser man på det sånn ville vi stått igjen med en særdeles utfordrende film å se på. Jeg tror mange vil oppfatte det som smålig å gjemme disse grusomhetene bak et tykt lag av dataspillinspirert handling, men skal man først gjøre en film med dette tema er det kanskje greit å skjule detaljene, om enn med et veldig tykt lag.

Originaltittel: Sucker Punch

Regi: Zack Snyder

Skuespillere: Emily Browning, Abbie Cornish, Jena Malone,

Vanessa Hudgens, Jamie Chung, Carla Gugino,

Oscar Isaac, Jon Hamm, Scott Glenn

Manus: Zack Snyder, Steve Shibuya

Genre: Action / Fantasy

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produsent: Deborah Snyder, Zack Snyder

Produksjonsselskap: Warner Bros. Pictures

Musikk: Tyles Bates, Marius De Vries

Lengde: 1 t. 50 min.

Produksjonsår: 2011

Aldersgrense: 15 år

Blogg

Filmmartin

Dato

7. oktober 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler