The Avengers

Det smeller! Det knuses! Det skytes! Men selv under sitt tjukke røykteppe av action fremstår ”The Avengers” som en glitrende bra film! Kanskje en typisk fan-film, men fremdeles bra!

Ingen blir særlig overrasket over å høre at dette er en film med mye hardslående actionunderholdning. Man kombinerer alle Marvels store solofigurer fra de siste fem år, og slår dem sammen i en og samme film.

Og regissør Josh Whedon har visst hva han driver med! For å sammenligninge, har han gjort det samme som Bryan Singer gjorde med ”X-Men 2”: Han har åpnet døra for et stort kobbel helter, gitt karakterene tid, han har skapt konflikter både innad og utenfor heltenes fort, og han har gjort det hele med et veldig skarpt glimt i øyet. La oss innrømme det: Med et grønt monster og en nordisk tordengud i samme film, har man ikke råd til å si at dette skal tas dønn seriøst.

Den ondskapsfulle og stadig like maktsyke Loke truer jordens eksistens når han blir i besittelse av en overnaturlig energikilde som kan åpne døren til fjerne galakser hvor han skjuler sin voldsomme hær. Derfor gjør SHILED-leder Nick Fury alvor av sine eventyrlige planer om å samle sammen et knippe ekstraordinære individer han har krysset veier med i årenes løp:

-Tony Stark: Mangemilliardæren også kjent som Iron Man.

-Thor: Lokes bror, gud, og besitter av hammeren Mjølner.

-Captein America: En supersoldat og nasjonalsymbol fra 2. verdenskrig.

-Bruce Banner: Vitenskapsmann, også kjent som raserikjempen Hulken.

-Black Widow: Tidligere russisk spion med et sett umenneskelige kampevner

-Hawkeye: En vanlig mann med et uvanlig godt sikte og et uvirkelig arsenal av piler til sin livsfarlige bue.

Men når du prøver å spleise sammen noen av verdens mest egosentriske typer, med vår tids mest briljante hjerner, og en av fordums mest hardtslående guder kommer det flere konflikter før man klarer å løse de første. Før Loke kan beseires, må nemlig Avengers hamle opp med hverandre, og lære seg hva det vil si å kjempe som et lag.

Det finnes ikke noen måte å fremstille denne historien på en realistisk og troverdig måte. Dette er, og har alltid ment å være, vår tids største superheltfilm. På et snodig vis har verdenspressen både hått enorme forventninger, og muligens enda større skepsis til hvordan dette skal la seg gjøre til en gjøres til en god film.

Men akkurat det har man klart! Takket være et langt og godt forarbeid (Les: Mange av Marvel filmene vi har sett de siste årene) stiller seerne her forberedt til det som venter. Allikevel spanderer filmskaperne nesten halve filmen på å sveise laget ordentlig sammen, på en måte som gir oss mer variasjon enn hva vi ofte får i superheltsjangeren. Her er det duket for det elementet som virkelig gjør denne filmen annerledes: Humor!

Christopher Nolans Batman filmer har brakt mørkt drama inn i heltesjangeren. ”The Avengers” bringer latteren tilbake. Josh Wedon er kjent for kvikke replikker og artige vendinger fra sine tidligere verker, og det er en av tingene han viderebringer inn i denne vannvittige storproduksjonen. Resultatet er upåklagelig. Det blir lite selvhøytydelig, og fjerner den seriøse brodden man lett kunne ha kommet i skade for å misbruke.

Man kommer ikke utenom en kvikk replikk om casten her. Av hovedrollene kjenner vi de fleste fra før, men vi inkluderer ett splitter nytt ansikt: Mark Ruffalo har tatt rollen som Bruce Banner/Hulken og gjør massiv entre inn i et ellers veletablert selskap. Han har en rolighet over seg, kombinert med en mine som viser at han alltid er på alerten. Der Eric Bana og Edward Norton feilen, gjør Ruffalo en så fantastisk upåklagelig innsats som Banner, at undertegnede falt helt for ham. Bare for å ha nevnt det er det forresten nå klart at Ruffalo og hans to karakterer vil bli å finne i intet mindre enn SEKS Marvel filmer i årene som kommer. ”The Avengers” var bare den første.

Dette er Superheltfilmen med stor S, og det som gjør den så herlig er kontinuiteten som er i alle ledd. Whedon har virkelig malt dette sammen til en severdig film, og de velkjente karakterene har fått lov til å blomstre som de unike fargeklattene de er. Ispedd mengder av humor, enda mer action og real karakterutvikling blir dette en film som både fanboys og actionglade filmtittere vil glede seg over.

PS: Det er vel unødvendig å si, men ikke gå da rulleteksten starter. Sitt litt til ;-)

Originaltittel: The Avengers

Regi: Joss Whedon

Skuespillere: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson,

Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Tom Hiddleston,

Jeremy Renner, Clark Gregg, Cobie Smulders,

Stellan Skarsgård, Gwyneth Paltrow

Manus: Zak Penn

Genre: Action / Eventyr / Sci-Fi

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produksjonsselskap: Marvel Enterprises, Marvel Studios

Lengde: 2 t. 21 min.

Produksjonsår: 2012

Aldersgrense: 11 år

Blogg

Filmmartin

Dato

6. mai 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler