The Bucket List

Edward og Carter er to gamle menn med flere forskjeller enn likheter. Men det de har til felles er også noe som danner sterke bånd dem imellom. Så sterke at de trosser døden for å oppleve lykke!

Carter (Morgan Freeman) er bilmekaniker, far og ektemann. Han tjener lite, har sett få sider av livet, men lest seg til kunnskap og livsvisdom. Edward (Jack Nicholson) er motpolen: Styrtrik, ensom, overflatisk og stormannsgal. Men en ting har gubbene til felles: de havner på samme sykehusrom, og får opplest samme dystre dom: Kreft. De har maks et år igjen å leve.

I de mange ukene de deler rom knyttes det et godt vennskap mellom de aldrende herrene, og sammen bestemmer de seg for å trosse smerter, medisiner og dystre utsikter, for å oppleve verden sammen. Med Edwards endeløse milliarder begir de seg ut på fallskjermhopping, reiser til de syv underverker, Himalaya, storbyer og racerbaner for å føle på livet en siste gang. Hver dag åpner de dører for hverandre, og viser hverandre verdier ved livet den andre aldri har hatt mulighet til å forstå. Carter med sin filosofi, og Edward med sine opplevelser.

Det blir aldri noen direkte komedie, ei heller noe tydelig drama. To av de siste tiårenes store personligheter byr på fine karakterer, men klarer aldri å gjøre dem mer enn todimensjonale. Det blir litt for mye klisje, litt for lite originalitet, og ikke på langt nær nok alvor. Man har tross alt mulighet til å harselere med døden, men man faller mest ut på å harselere med hverandre. Ikke maksimalt utnyttelse av potensialet, med andre ord.

Men moro er det jo. Man sitter jo etter hvert med spørsmål selv: Hva om det skjedde meg? Hvilke verdier har vi egentlig? Hva ville vi ha ønsket å gjøre med våre siste dager? Kommer man dit man vil med penger, eller må man lege sine sjelelige sår for å være endelig lykkelig?

Carter og Edward finner svarene sine, og beriker hverandres liv. Hollywoodaktig, så klart, men samtidig hyggelig og varmt. Jeg ønsket meg mer fokus på det dramatiske, men fikk ikke det. Allikevel er det langt fra bortkastede penger å leie seg ”The Bucket List”.

Originaltittel: The Bucket List

Regi: Rob Reiner

Skuespillere: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd, Rob Morrow, Alfonso Freeman, Rowena King, Annton Berry Jr., Verda Bridges, Destiny Brownridge, Brian Copeland, Ian Anthony Dale, Jennifer Defrancisco, Angela Gardner, Noel Gugliemi

Genre: Komedie / Drama

Lengde: 1 t. 37 min.

Produksjonsår: 2007

Aldersgrense: Tillatt for alle

Blogg

Filmmartin

Dato

14. november 2010

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Filmomtaler