The Cabin in the Woods

Å finne opp horror-sjangeren på nytt kan virke som en fullstendig tåpelig ide. Men nå har det vist seg å være fult mulig.

Å se ungdommer bli makulert er en noe snodig nytelse man har lært seg å sette pris på innenfor film, så hva kan man vel vente seg av en horrorfilm om ungdommer som tar turen til ei hytte i skogen? Vel: Du hadde i alle fall aldri i heite helvete forestilt deg det man har klart å få til i ”Cabin in the Woods”.

Allerede fra første bilde er det noe veldig annerledes med denne filmen. Vi møter to trauste karer i et forskningsanlegg som på hverdagslig vis drøfter et arbeidsscenario som vi egentlig ikke skjønner stort av. Videre introduseres vi for våre helter som er på sommertur til ei skogshytte langt uti ødemarka. De sjarmerer oss straks, og brått føler vi at filmen er på sitt vante spor igjen: Snasne ungdommer skal blø igjen.

Men så bærer det tilbake til gubbene da, og deres underfundige bedrift. De er bare en liten del av et ganske svært nettverk av avdelinger, og de driver tydeligvis overvåkning av denne lille skogshytta. Et slags Big Brother opplegg som tydeligvis kringkastes ut til et visst knippe kunder. Jeg innrømmer at jeg på dette tidspunkt sukket oppgitt og tenkte: Uff, har de bare kopiert ”My Little Eye”? Men så gjøres en merkverdig vending.

Fra sin høyteknologiske bunker åpner gubbene kjellerlemmen i hytta, og da våre noe unge helter sjekker hva som finnes der nede, kommer de over et lager av merkverdige ting og gjenstander. Blant dem en dagbok. Der leser de historien om hvordan en familie som bodde i hytta for over 100 år siden brutalt tok livet av hverandre. I forskningsbunkeren jubles det, for uvitende har ungdommene nettopp avgjort hvordan de selv skal møte sitt endelikt.

Det er bare å gratulere filmskaperne. Ikke bare har de allerede fått oss til å fundere over hva dette egentlig handler om. De har i høyeste grad fått oss til å betvile om dette dreier seg om vitenskap eller det overnaturlige. Allikevel er det slik at uansett hva du tror har du på ingen måte forstått noe som helst enda. ”Cabin in the Woods” er rett og slett full av overraskelser, og det er ikke over før i aller siste scene. Frem dit er det imidlertid duket for både grotesk humor og bestialsk vold.

Man skal virkelig skryte av denne filmen hva angår originalitet og kreative vendinger. Derom hersker ingen tvil. Dette er utrolig engasjerende, og man jobber lenge med å pønske ut hva i alle dager som egentlig foregår. Dette er en stor styrke i en hvilken som helst film. Det holder seeren interessert. Fallgruven ligger i hva vi føler og tenker når det endelige plottet omsider avsløres.

Og nettopp der føler undertegnede at helhetsinntrykket falt en bitteliten smule. Filmen fortjener cred for å være meget nyskapende og spennende, men etter hvert som sluttscenene for alvor utspiller sin horror, mister filmen litt av sin fantastiske edge, og begynner i stedet å helle litt mot overkill. Det er langt fra dårlig, men litt frustrerende sett i forhold til hvor fantastisk den er frem til dette punktet.

Dersom du er ny til horrorsjangeren vil du gå glipp av en del kule referanser her, men like fult kan du nyte denne meget forvirrende, men komplette historien. Man har funnet frem både komikken og dødsangsten, og samtidig fremstilt den grufulle handlingen på måter vi rett og slett ikke er vant til å se. Det heter seg at man skal stoppe mens leken er god, og det kunne man gjort også her. Men sett under ett er dette en veldig ålreit horror, dersom man først skal se en slik film.

Originaltittel: The Cabin in the Woods

Regi: Drew Goddard

Skuespillere: Richard Jenkins, Bradley Whitford, Jesse Williams,

Chris Hemsworth, Fran Kranz, Kristen Connolly, Anna Hutchison

Manus: Drew Goddard, Joss Whedon

Genre: Grøsser / Skrekkfilm / Fantasy

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produsent: Joss Whedon

Produksjonsselskap: Metro-Goldwyn-Mayer, Mutant Enemy

Lengde: 1 t. 35 min.

Produksjonsår: 2012

Aldersgrense: 15 år

Egnethet: Ungdom / Voksen

Blogg

Filmmartin

Dato

21. mai 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler

Les mer

Forrige:
Dark Shadows

Neste:
The Avengers