The Dictator

Når Sacha Baron Cohen byr på ny komedie er det grunn til å glede seg til nye, syke holdningskonfrontasjoner. Men denne gang kommer de ikke.

General Aladeen er herre over sitt eget Afrikanske land, og regjerer med en barnslig, men dødelig jernhånd. Da han en dag konfronteres av FN, ser han seg nødt til å reise til USA for å ta stilling til hvor vidt hans land skal innføre en ny grunnlov og demokrati. Aladeen liker selvsagt ikke tanken på dette, men tar turen over dammen for å se det forgjette land.

Men bak den store lederen lusker en ond onkel. Han benytter anledningen til å kidnappe sin diktator-nevø, få ham drept, og erstatter ham med en dobbeltgjenger. Nå kan han selv styre landets skjebne og dets oljerikdom.

Men Aladeen er ikke død, og sammen med en kvinnelig feminist-menneskeretts-naturverner omstiller han seg, etter sin beste evne, til amerikansk levesett og planlegger hvordan han skal kuppe grunnlovssigneringen.

Cohen har en veldig særegen stil. Borat briljerte med sin hysteriske karakter, sine intetanende ofre, og sine utfordrende scener. Bruno prøvde det samme uten å fungere i like stor grad, selv om han lykkes i å provosere enormt i forhold til ekstremholdninger overfor homofili. Nå derimot får vi servert en veldig standard komedie som tyr til billige triks for å få oss til å le. Borte er originalitet og den herlige følelsen av både avsky og latterkrampe. Selve diktatoren er en parodi på diktaturet, men ikke på en måte som skiller den fra relativt dårlige komedier som ”Scary Movie” og dens etterfølgere. Tankene gikk enkelte ganger i retning av ”Ikke krøll med Zohan”. Og det er langt ifra et kompliment.

Det eneste jeg fant virkelig morsomt – virkelig god humor – var filmens mange camoeroller. Kjente skuespillere har lånt vekk sitt ansikt og navn i korte scener, og fremstiller seg selv veldig utypisk, og slett ikke i et godt lys. Personlig synes jeg Edward Norton sto for filmens beste prestasjon, de fem sekundene han var på skjermen.

Cohen sier han har lagt Borat og Bruno død nå. Jeg håper virkelig det ikke er til fordel for Diktator Aladeen.

Originaltittel: The Dictator

Regi: Larry Charles

Skuespillere: Sacha Baron Cohen, Megan Fox, Anna Faris, John C. Reilly, Ben Kingsley

Manus: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer

Genre: Komedie

Nasjonalitet: USA

Språk: Engelsk

Produsent: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer, Scott Rudin

Lengde: 1 t. 25 min.

Produksjonsår: 2012

Aldersgrense: 11 år

Blogg

Filmmartin

Dato

6. juni 2012

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Artikler

Les mer

Forrige:
Dark Shadows

Neste:
The Cabin in the Woods