The Town

Ben Affleck er for folk flest mest kjent som skuespiller, men hvis du begynner å kikke på merittlista bak kamera vil du oppdage at han også er en særdeles god regissør og manusforfatter. Det beviser han igjen med ”The Town”.

Vi er i Boston hvor vi følger Doug (Affleck) og gjengen hans: Notoriske bankranere som arbeider profesjonelt og systematisk, før de returnerer til sine arbeiderklassehjem i bydelen Charlestown. De har underbetalte jobber som fyller dagene, men tar farlige, kriminelle jobber for å tjene mer. Arbeidsgiveren er den irske blomsterhandleren Fergie (nylig avdøde Pete Postlethwaite). En farlig, gammel mann uten skrupler.
Doug og co har nettopp ranet en bank, men den perfekte planen fikk et rift da den kvinnelige banksjefen Claire rakk å utløse den alarmen akkurat da gjengen skulle forlate stedet. En av Dougs nærmeste venner, Jem, drar henne med seg som et gissel, og da de ser at de kommer seg unna politiet lar de henne gå. Alt virker bra helt til de oppdager adressen hennes: Hun bor i samme kvartal som dem, og i redsel for å bli avslørt planlegger den triggerhappy Jem å ta livet av henne. Doug overtaler ham til å vente, slik at han først kan finne ut av hva hun egentlig vet. Han klarer å introdusere seg, og finner raskt ut at FBI er involvert i saken, men at hun ikke har noe å gi dem. Det Claire derimot har, er traumer – traumer som vekker en veldig skyldfølelse i Doug, og snart er han hennes nærmeste kilde til trøst og kjærlighet.

Romantikk og bankran til tross: ”The Town” er først og fremst en flott skildring om et liv i arbeiderklassen. Selvsagt overøses vi av action, men rammene rundt disse voldsomme aktivitetene viser et miljø hvor familie og vennskap er synonymt, hvor fortidens feiltrinn er dagens virkelighet, og veien ut av elendigheten synes å være blokkert av blodsbånd og økonomiske rammer. Affleck har virkelig fått frem en god bakgrunn, gode rammeforhold rundt actionsekvensene, og ikke minst meget troverdige skuespillere i alle roller. Spesielt nevnes arbeiderklasse-gudfar Pete Postletwhaite, Jon Hamm (fra tv-serien ”Mad Men”) spiller innbitt FBI-agent, Jeremy Renner (”The Hurt Locker”) er den uberegnelige Jem, mens det smellvakre stjerneskuddet Blake Lively har rollen som Dougs eks, Krista. Alle meget troverdige i sine roller, og tro mot Afflecks ideer, skal vi tro ham selv.

Affleck har ikke laget mange filmer enda, men tar allerede form som en slags ung Clint Eastwood. Han har gått fra alt fra middels til gode filmer som skuespiller, til å levere vaskeekte kvalitet fra ulike roller bak kamera. Dette har også betalt seg i kritikernes anerkjennelse og prisdryss fra ulike deler av verden.

”Gone Baby Gone” (2007)var hans storfilm-debut, og ble nominert til både Oscar og en hel drøss andre priser. Den vant også flere både for regi og skuespillere.

Før denne hadde Affleck også dratt inn en Oscarstatuett for manuset til ”Good Will Hunting” (1997), som han skrev sammen med venn og hovedrolleinnehaver Matt Damon.

”The Town” fører seg stolt inn i rekken, og er nok et bevis på hva Ben Affleck står inne for: Kvalitet!

Originaltittel: The Town

Regi: Ben Affleck

Skuespillere: Ben Affleck, Jon Hamm, Blake Lively, Jeremy Renner,

Pete Postlethwaite, Rebecca Hall, Chris Cooper

Manus: Peter Craig, Ben Affleck, Aaron Stockard

Genre: Action / Drama / Spenning / Thriller

Språk: Engelsk

Produksjonsselskap: Warner Bros. Pictures

Lengde: 2 t. 5 min.

Produksjonsår: 2010

Aldersgrense: 15 år

Blogg

Filmmartin

Dato

17. januar 2011

Forfatter

Martin Svennæs

Kategori

Filmomtaler