En fin film, en veldig fin film, en GRISEFIN trailer.

FILMER SETT SIDEN SIST:

Fearless
Jet Li har sagt at etter 25 år er Fearless den siste wushu-filmen han gjør, og det er vanskelig å tenke seg en bedre avslutning på den delen av karrieren hans. Dette er en hyllest til Huo Yuanjia, mannen som la grunnlaget for den moderne formen av sporten som Li ble verdensmester i på søttitallet. Han var også læremesteren til Chen Zhen, som Li spilte i Fist of Legend.

Et treffende valg altså, og det hjelper jo også at Fearless er den beste skikkelige kampsportfilmen på minst et tiår, og den beste skuespillerprestasjonen Li har levert noensinne. Bare første del av Once Upon a Time in China-sagaen rager høyere blant Lis flimer for meg. Regissør Ronny Yu leverer karrierebeste , og viser at han har brukt tida i Hollywood til å lære seg nyttige triks (i motsetning til kollegaer som John Woo og Tsui Hark, som tilsynelatende har glemt mange av sine).

Historien er så standard som den kan bli. Talentfull slåsskjempe stiger fort i gradene, får seg en på tygga, gir opp, oppdager indre visdom og styrke og kommer tilbake. Men til forskjell fra filmene om Wong Fei-Hung er dette er en ganske rå film; den vanlige komikken er mer eller mindre erstattet av blod og brukne lemmer. Et par kamsekvenser i filmens første del er blant noe av det mer imponerende jeg har sett, selv om Jet nok ikke er like kjapp som i f.eks Fist of Legend.

Men som skuespiller er han imponerende. Han har alltid hatt karisma, men her er han knallgod både som arrogant kødd i tjueåra og aldrende mester. Mange solide prestasjoner i birollene også, men jeg har ikke forsket så nøye på om jeg har sett noen av dem før.

Kongefilm, altså. Enda et innslag på en stadig trangere topp ti-liste. Håper langversjonen (m/bla.a. Michelle Yeoh og en fight med en thaibokser) en gang ser dagens lys.

Only Yesterday
267026965_cb8a6b7f90.jpg
En Ghibli-film av de litt mer obskure, fra Isao Takahata, mannen bak Grave of the Fireflies, om en kvinne i slutten av tjueårene som reiser på landet i ferien, og samtidig tenker tilbake på hvordan livet var i femteklasse. Romantisk, rørerende og sedvanlig vakkert fortalt, men bitelitt lang. Anbefales hvis du skal vise film for en Jazztante som tror tegnet film er for småunger. Kan få folk til å grine, tror jeg.

_________________________

Trailerpark
112004737_4823ae49dd_m.jpg
GRINDHOUSE: PLANET TERROR
Herregud. Harry Knowles påstår at lemmet hans ble til titan da han så denne. Han er en god del sykere enn meg, men jeg skjønner hvor han kommer fra, la oss si det slik. Den. Beste. Traileren. Noensinne.

_________________________
159842919_bf993e59f1_t.jpg
Fred Ut-autorisert Podcast #8: Penn Radio
Penn Jillette, best kjent som den pratsomme delen av Penn & Teller (og en av deltakerne på The Aristocrats) driver standard amerikansk Talk Radio. Prareradio slik det skal gjøres. Usaklig, brautete og morsomt.