Filmer siden sist: All you sexy girls throw your hands in the air…

OM SHANTI OM

oso.jpg

Det er to typer bollywoodfilmer som tiltaler meg spesielt (selv om det egentlig holder med musikken og damene). Den ene er filmer som undergraver restriksjonene og klisjeene i sjangeren, filmer som Kabul express, Omkara og Black Sunday. Men i blant dukker det opp klisjefylte, sentimentale, breiale romantiske komedier som makter å gjøre akkurat det nesten all indisk film forsøker å gjøre, nemlig å få publikum til å gråte litt, le mye, trampe takten og glemme alt faenskapet rundt dem. Siden India har mer faenskap enn mange andre steder skal det normalt ikke så mye til for å blidgjøre det lokale publikummet, men det er bare noen veldig få slike filmer som kan kapre et kaldt, kynisk kritikerhjerte.

Om Shanti Om er en slik film. Det som skiller den fra alle de andre er bare en solid porsjon selvironi og et ganske elegant reinkarnasjons-/spøkelsesplot, ellers er dette business as usual, bare morsommere, friskere, smartere og mer funky enn vanlig.

I hovedrollen har vi Shah Rukh Khan (SRK), verdens største filmstjerne, i rollen som Om, en obskur skuespiller på søttitallet som drømmer om å fange stjernen Shantiprya (nykommer Deepika Padukone). Det går skikkelig skeis, men fordelen med reinkarnasjon er at det alltid dukker opp nye sjanser. 30 år senere er Om reinkarnert som verdens største skuespiller, men hvor er Shanti?

Humoren i Om Shanti Om forklares best ved å beskrive følgende scene: SRK (som Om, men egentlig som seg selv) møter opp på filmsettet for å spille hovedrollen tre timer for sent, med en dame på hver arm. Regissøren forklarer scenen: SRK er blind, døv og har fått begge hendene kuttet av, og erklærer sin kjærlighet uten å se (eller høre, nødvendigvis) at dama står rett bak ham. SRK vil ikke ha noe av dette. Amputasjoner og multihandikapp er fint hvis du skal vinne priser, men det er jo ikke noe penger i sånt. Hva om han uttrykker alle disse følelsene i en sang i steden? Hva med disko? Sangen heter Dard-e-Disko (tragic disco)…

Mer sans for ironi har ikke Bollywoodfansen enn at de gikk helt av skaftet fordi dette visstnok var første gang SRK tok av seg skjorta i et dansenummer. Gagen der han er nominert til en Filmfare Award (indisk oscar) for to filmer som ser skvær like ut, eller den med de vestlige statistene er nok like mye myntet på et vestlig publikum. Filmen var et godt stykke oppe på topp 10 i England.

Khan går ganske langt i parodiere stjernenykker og bortskjemthet, noe han trygt kan gjøre siden karrieren hans har vært imponerende blottet for skandaler (bortsett fra en dvelende tvil i sladderpressen om hans hetereoseksualitet). Fyren er så godt likt at han i sangnummeret Deewangi Deewangi like gjerne drar inn ALLE stjernene i Bollywood. Og da mener jeg alle. Tipper det skapte liv på mang en indisk kino.

Glitter og stas er uvesentlig, selvfølgelig. Det jeg forsøker å si er at Om Shanti Om er det man kaller masala, en film med nesten alt mulig. Jeg lot meg ikke akkurat gripe av selve kjærlighetshistorien slik jeg gjorde i f.eks Kabhi Alvina Naa Kehna, men dette er likevel noe av det mest underholdende jeg har sett i år. Og hvis det fortsatt er noen der ute som er nysgjerrig på Bollywood blir det ikke bedre enn dette.

Kan vi så vennligst for pokker få en av disse filmene på kino over hele landet snart? Gjerne med pause.

Dessuten: Iron Man

IronMan.jpg

Tøft nok i massevis. Den beste rollebesetningen i noen superheltfilm. Downey Jr. er fullstendig konge. Del to har voldsomt potensiale etter dette? Eller går vi rett til en Avengers-film? Scenen etter rulleteksten (verdt å vente på) tyder på det. Typisk førstefilm, men en av de beste.

Blogg

Fred Ut, Sønn

Dato

4. mai 2008

Forfatter

fredut

Kategori

film

Merkelapper

bollywood, kongefilm, menn i tights

Les mer

Forrige:
Sommer?

Neste:
Kakerlakk-jihad-blues