Herrer m/ Bart + En nesten hårløs Tysker spiller Japaner på Engelsk.

(Grrrrrrr! PCen min spiste en laang post, men jeg prøver igjen…)

FILMER SETT SIDEN SIST:

MirrorMask

Med fint kommentarspor v/ herrene Gaiman & McKean.

The Witches' Mountain (skrotversjon)
156443705_56cf02b38c_m.jpg
Nestenkultklassiker. Forvirrende og småsnuskete start sklir over i stemningsfull blanding av Suspiria og the Wicker Man plassert i Pyreneene, som ligner litt på norsk fjellheim her. Et par effektive skvett. Et stort potensiale ødelegges av elendig bildekvalitet som gjør det vanskelig å se hva som skjer, og en snauklipping (denne utgaven, muligens den eneste, er tatt fra en versjon for TV-distribusjon – originalen ble i følge tvilsomme nettkilder beslaglagt av spansk politi i 1973!) som gjør det vanskelig å forstå handlingen. Hvis det dukker opp en fullverdig versjon av denne SKAL jeg se den.

Denne kunne vært en verdig rival til de to første filmene om de blinde døde, som jeg regner som klassisk spansk skrekkfilms største øyeblikk.

Soundtracket er ekstremt tøft; lett dissonerende korsang (gresk? balkansk?) kjørt gjennom analoge ekkomaskiner – resultatet er en marerittversjon av åpningsmusikken til Ghost in the Shell. Selvfølgelig finnes det ikke på CD. Sukk.

The Witches Mountain (skrotversjon) kan muligens lastes ned lovlig her.

Mr. Moto's Last Warning

I boksen med gamle detektivfilmer jeg akkurat har kjøpt var jeg aller mest spent på å se Peter Lorres Mr. Moto. Jeg har ikke sett mange B-filmer (i ordets rette forstand) fra 30-tallet, men hvis dette er nivået de ligger på skal jeg jaggu se mange. Filmer som denne er den glemte kilden til den moderne Hollywood-blokkeknuseren , strømlinjeformede filmer uten annen ambisjon enn å underholde. Og etter denne filmen å dømme var 30-tallets filmpublikum bedre vant enn dagens.

Moto er en ekte actionhelt, en japansk forkledningens mester med sylskapt intellekt og luftige judokast som er halvt Hercule Poirot og halvt James Bond. Og han føles ikke som en rasistisk asiatisk sterotyp (i hvert fall ikke i denne filmen), til det er Lorre en altfor god skuespiller. Er det mindre naturlig med Lorre som japaner enn f.eks. Zhang Ziyi?

Filmen holder mål og vel så det, en overraskende velspilt og funksjonellt regissert grytekoker med høyt tempo og en helt grei intrige om en gjeng (tyske?) agenter ledet av en slem buktaler(!) som forsøker å skape splid mellom den Engelske og Franske marine i Tunis i en vanskelig mellomkrigstid. Comic relief fra en turist som ligner litt på Barton Fink skurrer litt, men han har en viktig rolle å spille før filmen slutter. 70 minutter er akkurat passe langt for en slik film (man rekker tre av disse på den tiden det tar å se en gjennomsnittlig Bollywoodfilm), jeg koste meg hele veien.

Lorre lagde åtte filmer om mr. Moto fra 1937-1939, da opptakten til andre verdenskrig begynte å gjøre en japansk helt uspiselig for et amerikansk publikum. Moto ble forsøkt relansert (uten Lorre) på 60-tallet uten hell. Kanskje tida er inne for et comeback, Hollywood? Jeg lanserer herved Arata som en potensiell Mr. Moto. Spielberg og Lucas kan Pensjonere Harrison Ford og lage Adventures of Mr. Moto i steden.

Mr. Moto's Last Warning kan muligens lastes ned lovlig her.

__________________________________________________________

Fred Uts litt ekle Guide Til 10 BarteGutter du bør hilse på før du Dauer(følg lenkene for bilder hvis du tør):

01) Borat (Borat – Cultural Learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan)
Kazakhstans mest kjente sønn etter Vladimir Smirnoff er både hårete og mandig nok til å starte vår lille liste. Forhåndsvisningene lover oss en ekstremt morsom (og rimelig drøy) film.

02) Bruno (The Witches' Mountain)
Det fremgår av filmen at Bruno sjekker damer ved å ta bilde av dem toppløse, fortelle dem om det og be dem ut på middag. Og det funker! Som tidligere nevnt har jeg kun sjekket opp en dame i hele mitt liv, men skulle jeg havne i en situasjon hvor det trengs skal jeg sannelig prøve dette trikset.

03) Mangal Pandey (The Rising – The Ballad of Mangal Pandey)
Indisk frihetsforkjemper og generelt kjekk kar med historisk korrekt nesepryd.

04) Edward D. Wood Jr. (Ed Wood)
En velstelt liten sak hviler på Woods overleppe. Går godt med rosa angora. Fru Uts favorittbartegutt.

05) Wyatt Earp (Tombstone)
Cowboyene vandret rundt med så solide håndtak at det nesten er utrolig at en film som Brokeback Mountain ikke ble laget før i 2006.

06) Hold Brillan (I midten bak, Slipp Jimmy Fri)
Mannevond Ogndaling med ekte trøinnderbart.

07) Chet Pussy (From Dusk till Dawn)
Styggkjeftet innkaster med matchende skjegg. Cheech Marin er en av bartens mestere, sammen med Tom Selleck og Burt Reynolds.

08) Johnny Caspar (Miller's Crossing)
“Ya put the razor in cold water, not hot…'cause metal does what in cold? ‘Ats what I'm tellin' ya. It contracts! ‘At way you get a first class shave, every time.”

09) Den lille Landstrykeren (Diverse)
Hjulbeint kløne med minimalistisk dott. Denne varianten forsvant plutselig fra bartemotebildet i 1945.

10) Storeblink (Elias – Den lille Redningsskøyta)
Fyrtårn med filosofiske pretensjoner og et enormt forbruk av bartevoks.