Jeg har aldri sett en hvit mann arbeide før…

FILMER SETT SIDEN SIST:

Cobra Verde
141896616_e2d0782e0f.jpg

Gutta i Cinecast skal i gang med en Werner Herzog / Klaus Kinski – maraton, og det inspirerte meg til å forsøke å bli ferdig med Herzog/Kinski-boksen min. Tidligere har jeg anmeldt Aguirre – The Wrath of God, My Best Fiend, Nosferatu og Fitzcarraldo. Dermed har jeg bare Woyzek igjen, den sparer jeg til senere en gang.

Klaus Kinski. Hva kan man si? Aldri har vel en skuespiller latt galskapen sin blø inn i kunsten sin som han. Og aldri var han mer manisk enn i denne ekle, vidunderlige filmen som markerte det siste samarbeidet med Werner Herzog (som også trenger å få dradd til noen muttere her og der). Herzog selv var etter sigende ikke helt fornøyd med denne, av filmene de gjorde sammen er det Fitzcarraldo som har blitt stående som mesterverket.

Herzog har blitt en favorittregissørene mine det siste året, og grunnen til det er at han tilsynelatende lager filmene sine slik Carl Denham gjør i King Kong; han tar med seg et kamera til et spennende sted, sørger for at det skjer ting og forsøker å fange dem før de blir borte, som en nyhetsfotograf. Da jeg var liten trodde jeg alle filmer ble laget slik, senere fant jeg ut at det nesten bare var folk som hadde lite penger og Werner Herzog som jobbet på den måten.

Både Aguirre, Fitzcarraldo og Cobra Verde har denne følelsen, og det er utrolig virkningsfullt; følelsen av tid og sted er sterkere enn i noen andre filmer jeg har sett, og når man i tillegg har en mann med Kinskis negative karisma som fyrtårn i alle scener er det vanskelig å huske på å blunke.

Det Cobra Verde har som de andre ovennevnte Herzog/Kinski – filmene til en viss grad mangler er en spennende historie, selv om Herzog ikke bryr seg så veldig med den; Cobra Verde (Kinski) er en Brasiliansk banditt (de første ti minuttene av filmen lukter Leone) som blir involvert i slavehandelen. Han ender opp som slavegrossist i et hjørne av Afrika som styres av en skikkelig gal konge.

Framstillingen av Dahomey (dagens Benin omtrent) er helt ufarget av politisk korrekthet, og slavehandelen framstilles med den største naturlighet. Slavene er handelsvare, kjøtt og kjønnsorganer. Det hele føles skikkelig sykt, vi er bare et lite skritt unna Jodorowskys feberverden her til tider. Herzog viser det han mener var realitene og begrenser moraliseringen til en bisetning mot slutten. Det er mye mer effektfullt enn å vise gråtende slavebarn.

Kinskis rollefigur er som vanlig en usympatisk kødd som passer godt i dette klimaet, og rundt ham har vi et persongalleri med groteske galninger som for en gang skyld er interessante i seg selv. Det er ofte ikke plass til andre enn Kinski ellers.

Cobra Verde er den beste filmen av Werner Herzog jeg har sett til nå, og den markerer nok høydepunktet i Kinskis karriere, i hvert fall for meg. Filmens avslutningssekvens er noe av det sterkeste jeg har sett noen gang: Den gale lille mannen som tauet hjuldamperen gjennom jungelen i Fitzcarraldo klarer ikke å sjøsette båten sin lenger. Et bilde på de siste årene av Kinskis liv så godt som noe.

____________________________________________________________

Nytt
118023347_1d7e86e2c9_m.jpg

Ong Bak 2
Kung Fu Cult Cinema (som jeg har stjålet de fleste nyheter og trailere fra i dag) melder at Tony Jaa skal regissere denne selv. Weinsteinbrødrene (buuu!) har allerede kjøpt opp rettighetene til denne.

Sha Po Lang 2
Er under oppseiling, men Donnie Yuen forteller til KFCC at den ikke blir en direkte oppfølger: “Actually, this film is not officially SPL sequel, due to copyright issues. I would only be getting the original production to shoot a new crime movie with similar themes.” Ikke noen Sammo Hung heller. Jackie Wu, da? Etter min mening ser Yuens nyeste, Dragon Tiger Gate, minst like spennende ut som dette.

Metal Gear Solid
“Snaaake!” Spillguru Hideo Kojima bekrefter at MGS skal filmes i Hollywood, men lite annet. Hvem vil vi ha som Solid Snake?

OriginalStarwars på DVD!
greedo.jpg
Se her!
___________________________________________

Trailerparken
112004737_4823ae49dd.jpg

KANI GOALKEEPER
Fra folkene som lagde The Calamari Wrestler kommer den dummeste traileren jeg har sett i hele mitt liv. Du vil ikke tro dine egne øyne.

KRRISH
Indiske superhelter? Jeg like? Klabert!

Look Both Ways
Søt(?) liten australsk sak om uflaks. Ser morsomt ut.

Blogg

Fred Ut, Sønn

Dato

7. mai 2006

Forfatter

fredut

Kategori

film

Merkelapper

filmnytt, herzog, trailer