Noen gangstere gråter bedre enn andre

Gangster

Simran (strålende spilt av Kananga Ranaut i sin første store rolle), den stadig mer alkoholiserte kona til gangsteren Daya (Shiney Ahuja), faller til slutt for streitingen Akash (Emraan Hashmi). Daya blir ikke blid. Historien er gammel nok, utførelsen er tidvis strålende.

Trekantdramaer står og faller på om publikum sympatiserer med alle tre kanter, og her lykkes Gangster; Akash er riktignok litt puslete i forhold til den barske gangsteren, men framstår som sympatisk. Daya er en god mann som gjør gale ting. Simran er en sterk kvinne som prestere å velge galt hver eneste gang hun står overfor et valg, men som ikke er redd for konsekvensene.

At historien er tøft billedgjort kommer ikke som noen bombe på oss som liker indisk; mer overraskende er vel en ganske avansert fortellerstruktur (med flashback i flashback), og et forholdsvis høyt tempo. Hårfint over to timer er Bollywoodsk kortfilm, spesielt når det er plass til fem sanger (to tøffe, tre litt for typiske, Ya Ali er et klart høydepunkt). Sangene driver stort sett historien videre, men er ikke så godt integrert i handlingen som i f.eks the Rising.

Desverre holder det ikke helt inn. En del av dialogen er rett og slett for dårlig (selv om knallgodt skuespilleri kompenserer for det aller meste), og klisjeene spretter opp her og der. En typisk ekkel ballade med kjæresteparet som hopper rundt i naturen og en motbydelig avslutningssekvens gjør at jeg ikke kan anbefale den helhjertet til bollywoodskeptikere.

Likevel: Gangster er den fjerde filmen fra Bombay anno 2006 som har imponert meg skikkelig. Bare USA matcher dette, og bare såvidt. Indisk films solide tekniske fundament, egenartede fortellerteknikker (bare surpomper misliker sangnumre!) og evne til å vise fram den såkalte tredje verdens perspektiv (sjekk ut hvordan terrorisme før og nå drøftes i Dil Se, Rang De Basanti, The Story of Bhagat Singh, Kabul Express og Black Friday for eksempel) med den andre verdens virkemidler gjør at det bare er et tidsspørsmål før den hvite delen av den første også skjønner greia.

Men heller ikke dette er store crossover-filmen, desverre.

__________________________________________________

397583384_f2ee565372.jpg

STARDUST
Stardust toppet lista mi over filmer som skal sees i 2007. Dette er antakeligvis et utkast til trailer, og ikke en offisiell en. Ser ut til at ting er i rute, jeg gleder meg ikke mindre etter dette.

PARIS, JE T'AIME
Dette er en episodefilm bestående av hyllester til Paris som gikk på storbykinoene i høst allerede, regissert av Oliver Assayas, Coen-brødrene, Alfonso Cuarón, Alexander Payne, Tom Tykwer, Gus van Sant, Gurinder Chadha, Isabel Coixet, Wes Craven, Gérard Depardieu, Walter Salles med flere. Dette er ingen trailer, men hele superfotograf Christopher Doyles lett surrealistiske bidrag. En selger(? fransken min er rusten) møter ikke overraskende diverse asiatiske skjønnheter.