War of the Worlds

FILMER SETT SIDEN SIST:

War of the Worlds.
Hadde ganske store forhåpninger til denne, og i en times tid ble de infridd. Spielberg bruker alle triksene sine, fra romskipene i Nærkontakt av tredje grad, via dataeffektene og vettug bruk av Tom Cruise i Minority Report, realismen i Redd Menig Ryan, evnen til å få unge skuespillere til å skinne som finnes i alt han har gjort, massehysteriet og researchen på Holocaust i Schindlers liste, til evnen til å bygge seg sakte opp mot klimaks fra Jurassic Park. Den første timen i denne filmen er helt strøken i min bok. Det som gjøres så bra er å holde alt på bakkenivå; vi opplever alt gjennom øynene til Tom Cruise's karakter. Og det vi ser er skummelt, og så fælt at det gjør vondt. Scenen som ender med at han kommer til huset sitt dekket av aske er ganske sikkert det tøffeste jeg får se på kino i år. Så bra har ikke Spielberg vært siden Haisommer, faktisk.

Desverre går ting nedoverbakke etterhvert, og det er ikke mulig å se forskjell på avslutningen her og de siste scenene i et vanlig middelmådig popkornhøl av en sommerfilm (tenk Day after Tomorrow, for eksempel).

Nesten, men ikke noen sigar altså. Kanskje en liten rullings, men ikke noen sigar. Ekstra pluss i boka til Dakota Fanning; mange i publikum syntes den lille jenta var irriterende, men det var bare fordi de ikke har hatt nok kontakt med unger i det siste, tror jeg. Hun var helt rå.

Ellers var det fin trailer for Batman Begins, og for en dansk tegnefilm som så ordentlig kul ut (seriøst!), Terkel i Knipe. Men neste stopp for meg er nok Sin City.

Ok, natta nå.