You have failed me once again, Starscream…

Autobot.jpg
Jeg gikk inn med lave forventninger, selv om trailerne lovet noe litt spesielt. Jeg fikk den beste sommerblokkebrekkeren på flere år, en symfoni i metall og istykkerskutte servoer med syk action og skyhøy nostalgifaktor. Noen, kanskje Michael Bay, må ha skjønt på et tidlig stadium at dette ikke trengte å være en drittfilm basert på noen gamle leker, men at ideene i bunnen for den (ganske dårlige, se den igjen og få migrene) gamle tegnefilmserien hadde potensiale til å være Independence Day, the Fast and the Furious, Terminator 2 og ET på en gang. Og hvis ikke det er penger i banken er det ingenting som er det.

Og ikke bare det: Bay og co har gått til verks med den samme uvørne troskap til originalen som Peter Jackson brukte i arbeidet med Ringenes Herre. Sjefsrobot Optimus Prime snakker fortsatt med stemmen til Peter Cullen. I robotenes forvandlinger høres fortsatt den originale lydeffekten fra åttitallet. Personlighetene til robotene er fortsatt synlig. Samtidig er skikkelig mange av de corny elementene fjernet, andre ting har blitt oppdatert til tjuenullsju (millitæret bruker dronefly, dataekspertenee er stort sett under tjue, heltene er nerder i steden for industriarbeidere), og alt er pakket lekkert inn i Bays eksplosjonsfetisjisme.

Actionklisjeer kjøres mer høylytt og tøffere enn noen gang før, forsøk på humor (Roboter som leker gjemmekikke ruler, utrolig nok) og stereotype karakterer (Dataeksperten, Ministeren, Den Unge Gutten og Dama som er altfor Heit for ham, Millitærfyren, Sjefen for det hemmelige Byrået) gjennomføres med overraskende innlevelse av solide skuespillere (Shia Labeouf gjør mirakler med middels dialog i hovedrollen, John Føkkings Torturro er enorm som Sjefen for det hemmelige Byrået).

Smårusk (Litt lang? Produktplassering? Han slitsomme hackerfyren?) er det selvfølgelig å finne her, men jeg er fortsatt høy på krutt og motorolje, så jeg gidder ikke. Lik den eller ikke: Transformers er en av årets aller mest vellykkede filmer, og når ryktet sprer seg ser jeg ikke bort fra at den gjør noen kroner også. Forhåpentligvis er standarden for sommeren 2007 med dette satt.

10 Svære Sommerfilmer du må se
397585884_fb3603db50.jpg
For å få plass på denne lista må filmen ha kommet ut i tidsrommet mai-august i statene, ha kostet litt penger eller i hvert fall ha fortalt en bredt anlagt, fartsfylt historie, ha tjent litt penger (tror alle på lista bikket hundre millioner dollar i hvert fall) og viktigst: den være fin til tross for sin populisme. En god sommerblokkebrekker er Hollywood på sitt beste, desverre finnes det en Tomb Raider for hver Indiana Jones.

01)Jaws
Som ikke bare er en fantastisk film, men også den som mange regner som den første Svære Sommerfilmen.

02)Die Hard
Som ble sluppet om sommeren til tross for at den handler om Jula! Rart.

03)Raiders of the Lost Ark
Som kanskje er den flotteste popkornfilmen som finnes.

04) Star Wars: Episode IV – A New Hope
Som sjelden kommer så langt ned på listene mine som dette hvis den får lov til å være med.

05) Independence Day
Som Bush sikkert masturberer til jevnlig. Undervurdert.

06) Face/Off
Som også er kjent som Den Hollywoodfilmen John Woo fikk til.

07) Transformers
Som i hvert fall føles så bra som en sjuendeplass akkurat nå.

08) Pirates of the Caribbean
Som ingen trodde på, et fellestrekk blant mange av filmene på lista.

09) Superman Returns
Som er den beste av de skikkelig svære tegneseriefilmatiseringene, sammen med (den ekstremt misforståtte) the Hulk, X-Men 2 og Spidey 2, alle sommerfilmer.

10) Ghostbusters
Som de skrev i SFX nylig: uansett hvor lite han ønsker det er det denne Bill Murray vil bli husket for.

Blogg

Fred Ut, Sønn

Dato

28. juni 2007

Forfatter

fredut

Kategori

film

Merkelapper

liste, transformers