15 personlige filmfavoritter fra 2010

Ikke alle disse filmene er fra 2010, men de aller fleste er filmer vi ikke fikk sett her til lands før i fjor. Kort oppsummert falt, som vanlig, de store kritikerfavorittene ikke helt i smak hos meg, men desto mer gledelig med noen ekstra gode norske filmer på lista.

Hederlig omtale går til: Somewhere, The American, The House of the Devil, Mr. Nobody, Pandorum, Parade, Whip It, Exam, Kommandør Treholt & ninjatroppen og The Road.

De mest overvurderte filmene i 2010 var: Inception, The Social Network og The Lovely Bones.

I tillegg må jeg nevne alle de som jeg ikke rakk eller fikk mulighet til å se i 2010. De hadde alle kanskje en sjanse til en plass på lista: Stake Land, The Last Exorcism, Red, Black Swan, Norwegian Wood, Fish Story, Summer Wars, Balada Triste de Trompeta, Hesher, 13 Assassins og Super.

Fra 15 til 1, her er mine personlige favoritter fra 2010:

15 Buried

Paul Conroy, en innleid lastebilsjåfør i Irak, våkner opp begravd i en kiste i ørkenen kun utstyrt med en mobiltelefon, lighter og en penn. Slik begynner en desperat og håpløs kamp for å overleve, og selv om selve historien i filmen ikke er av det mest originale slaget er gjennomføringen eksemplarisk. Buried er klaustrofobisk og de små bitene med informasjon Conroy selv må pusle sammen driver handlingen et skritt av gangen mot det som kan synes som en nært forestående redning. Selv om enkelte vil reagere på logiske brister (som hvorfor man trenger en lighter for å bruke en mobiltelefon bl.a.), er det ikke mulig å overse den tekniske og filmatiske prestasjonen det er å fortelle noe innenfor så begrensede fysiske rammer.

14 How To Train Your Dragon

Dragetreneren er utvilsomt DreamWorks’ best fungerende film så langt, og til forskjell fra deres tidligere og uforklarlig famlende forsøk har denne sjarme til tusen. Og action. I så store mengder at de fleste voksne nok vil slites relativt fort ut.

Men filmen har hjerte og følelse også, formidlet strålende i utviklingen av forholdet mellom vikinggutten Hiccup og dragen Toothless. Artige bikarakterer bidrar til underholdningsverdien og ikke minst er de kreativt utformede dragene imponerende. Action- og kanskje spesielt flyscenene gir et ubehagelig sug i magen og fungerer like godt i 2D som i 3D. Legg til en ekstremt eksplosiv og voldsom avslutning (til en barnefilm å være) og du har en filmatisk reise som begynner og slutter med et brak, og mellom slagene er det en klassisk historie om oppvekst og vennskap.

13 Nokas

Som nevnt synes jeg det har vært et ekstra godt norsk filmår i 2010, og dette er den første av ikke mindre enn to norske filmer på lista. Nokas er fortellermessig og teknisk ekstremt effektiv og intens, og selv om skuespillet til tider føles noe foreldet og stivt er det ikke det viktigste med filmen. Jeg kan ikke komme på en film i norsk filmhistorie som formidler en såpass dramatisk hendelse på en realistisk måte. I tillegg er filmen eksemplarisk i sin utnyttelse av sanntid, og hvordan den ikke trekker alt for kontroversielle konklusjoner. Tett, heftig, spennende og stilfullt gjort.

12 Pontypool

Nyskapende zombiefilmer er ikke hverdagskost, men Pontypool klarer å legge et mer filosofisk innhold i den vante historien om de vandrende menneskekjøttfråtsende døde. Som vanlig med alle gode zombiefilmer handler denne heller ikke egentlig om zombier, men på et filosofisk plan om hvordan selve språket antar epidemisk form. Er den et innlegg i debatten om informasjonsoverflod vs. sensur, eller bare en tankelek? Uansett fungerer den godt i oppbygging, karakterutvikling og eskalerende spenningsnivå. Legger forøvrig først nå merke til at «typo» er fint integrert i tittelen.

11 Kick-Ass

Kick-Ass feiler på noen punkter ved å omskrive noe av handlingsforløpet og utviklingen i tegneserien. Ellers er den svært så underholdende og spennende. Filmen fikk en del kritikk for voldsbruk, og beviser kanskje nok en gang at levende bilder fortsatt blir oppfattet som mer korrumperende enn andre medier. Enten det, eller så har ikke kritikerne tatt seg bryet med å lese tegneserien. Likevel er filmen Kick-Ass ganske så vågal, stilig, morsom og, om man godtar premisset, ganske realistisk i utrykket. Skuespillerne passer veldig bra til rollene, og det ser faktisk ut som om Nic Cage koser seg på lerretet igjen. Det er nemlig en stund siden han sparket rumpe.

10 Shutter Island

Noe av det jeg liker aller best med Shutter Island er det flotte litt retroaktive uttrykket ikke bare i designet, men også i bruk av film og kulisser. Flere steder i filmen får man en god gammel filmset-følelse slik bl.a. Hitchcock var så ekstremt god på. Det er ikke tilfeldig at det er Scorsese som både forsøker og klarer å gjenskape dette uttrykket. Når Shutter Island i tillegg er velspilt og veldig spennende havner den høyt opp på årslisten.

9 Scott Pilgrim vs. the World

Når man er så stor fan av tegneserien Scott Pilgrim som jeg er så er fallhøyden for en filmatisering stor. Derfor kommer ikke filmen høyere opp på denne lista, ikke fordi den ikke er veldig god, men fordi den ikke er så god som den burde ha vært. Jeg fikk tidlig problemer med selve hovedkarakteren her, og synes han er morsommere, fjernere og flottere i tegneserien. Det er litt merkelig for alle bikarakterene fungerer strålende. Ellers er filmatisering finurlig gjort, og akkurat passe tegneserieaktig. Morsom film, flott soundtrack og nok en god film av Edgar Wright.

8 Trolljegeren

Forsøket på å selge Trolljegeren som en dokumentarfilm og skape internettbuzz på linje med The Blair Witch Project eller Cloverfield falt nok litt sammen, men det forhindrer ikke Trolljegeren fra å hente det beste fra de to nevnte filmene. Den legger også til en god porsjon sårt manglende humor fra liknende filmer og er i skrivende stund dette tusentallets beste norske film. Personlig vil jeg se mer av dette; ta noe rotekte norsk, blås det opp og selg det til utlandet for alt det er verdt. Bedre grunnlag for markedsføring finnes neppe. Og så var det strålende at vi nordboere fikk vår versjon av Godzilla (om man ikke regner den danske Reptilicus da…).

7 Toy Story 3

Aldri et filmår uten minst en fantastisk Pixar-film. Jeg har aldri vært spesielt glad i Toy Story-serien, og har ikke holdt noen av dem som spesielt store i Pixar-filmografien, og denne gangen gjentar de faktisk store deler av handlingen fra Toy Story 2. Likevel var det noe ekstra som rørte meg med denne oppfølgeren. Mulig hukommelsen min svikter, men jeg synes denne ikke bare er den best animerte av de tre, men også den morsomste. Når man i tillegg, og absurd nok, blir nødt til å gråte en skvett eller to på grunn av fjollete leketøy og animerte småbarn vet man at man opplever ekte filmmagi. Superb animasjon for barn i alle aldre.

6 Animal Kingdom

Ekstremt mektig og ambisiøst gangsterdrama fra Australia. Joshuas mor dør av en herionoverdose i filmens første scene som definitivt setter stemningen for resten av Animal Kingdom. Joshua blir tatt hånd om av sine kriminelle slektninger. Snart blir han drevet fra skanse til skanse i et spill som blant innbefatter veldig trigger-happy politimenn, et ekstremt selvpreserverende familieoverhode, en eventyrlysten kjæreste og ikke minst en dypt psykotisk onkel. Animal Kingdom er dvelende, med plutselige og eksploderende øyeblikk av følelser og vold og er kanskje en av de filmene fra 2010 du ikke har godt av, men absolutt bør se.

5 Where the Wild Things Are

Spike Jonze viser nok en gang hvilken fremragende og faktisk kompromissløs filmkunstner han er, og på samme tid hvorfor han var det perfekte valget til å regissere Maurice Sendaks klassiske barnefortelling. Mange andre ville nok falt for fristelsen til å gjøre dette litt for koselig, og litt for enkelt. Heldigvis ble Where the Wild Things Are både skummel, vinglete, og ikke minst bråkete, ja på grensen til fandenivoldsk og direkte uhyggelig. Max er en skrikete drittunge med tilpasningsproblemer, slik vi alle har vært på et eller annet tidspunkt, og Jonze spiller så mye han kan ut av dette poenget uten å overtyde det. Glimrende film for alle som har lyst til å bråke og ødelegge en gang i blant.

4 Moon

Ikke siden Solaris (1972) eller 2001: A Space Odyssey (1968) har det blitt laget en bedre psykologisk science fiction basert på ensomhet og galskap. Denne typen filmer ender alt for ofte opp i psykologisk horror, uten noe videre poeng. I Moon er det lite med skrekk, og Sam Rockwell skal ha den rosen han fortjener for å alene gjøre denne filmen så severdig som den har blitt. I tillegg er det godt å se science fiction laget av noen som forstår genren og David Bowies sønn Duncan Jones skal bli spennende å følge med på i årene som kommer.

3 Armadillo

Sørgelig nok listens eneste dokumentarfilm, men Armadillo er til gjengjeld en av de bedre dokumentarfilmene som noensinne er laget. Den preges ikke bare av et kontroversielt og gjennomarbeidet tema, men er også meget godt laget som film. Nesten hver eneste filmrute er gjennomtenkt, og det er ikke mindre enn sykt imponerende når man ser hvor nært opptil krigsscener og mennesker denne filmen tar oss. Vakre bilder av fæle ting er kontraster som berører og setter i gang tankevirksomhet, og Armadilloskildrer krigens utømmelige tomhet slik ingen har gjort dokumentarisk tidligere. Dette bør bli pensum i såvel norske skoler som i det militære selv. Heftig film!

2 Monsters

Jeg har tidligere beskrevet Monsters som om Richard Linklater skulle ha laget War of the Worlds. Debuterende regissør Gareth Edwards gjør en science fiction som en road movie med stor snakkesalighet og lar romantikken vinne til slutt. Dette er en genreutvidedende film som burde ha bred appell, selv om man ser bort fra politiske tolkningsmuligheter.

1 Rubber

I Rubber presterer Quentin Dupieux, eller Mr. Oizo som kanskje flere kjenner han som, noe helt annerledes og fascinerende. Ikke bare er filmen en b-filmparodi, men den er også en av de mer vellykkede filmatiske forsøkene på meta-fiksjon de siste årene. Sånn sett skulle nok filmen fungere best som et formeksperiment, hadde det bare ikke vært for at den er så fordømt morsom og underholdende i tillegg. Rubber er i mine øyne en av de mest vågale, smarte og best utførte filmene fra 2010, ja muligens også den filmen som underholdt meg mest i året som gikk.