Ghost Rider; Spirit of Vengeance (2011) – Hjelpe og trøste! får en forsterket betydning!

Hjelpe og trøste! Nicolas Cage er tydeligvis misfornøyd med det å være skuespiller, for det han gjør her er intet mindre enn et karrieremessig selvmord…! Før jeg utdyper, et lite handlingsreferat:

Johnny Blaze gjemmer seg fra sine indre demoner (ja, dette er sikkert et ordspill, men whatever!) borti Øst-Europa en plass. Han gjemmer seg fordi han visstnok ikke er så fryktelig snill med folk når skallen hans brenner, og i Øst-Europa er det visst ikke så veldig mange mennesker, så der er det fint å gjemme seg. En dag blir han kontaktet av den lettere alkoholiserte munken Moreau, som kan fortelle at han kan hjelpe å frigjøre ham fra «The Rider». Det eneste han trenger å gjøre, er å beskytte en guttunge. Så fint! Å være barnevakt er jo null problem. At guttungen er sønnen til Satan, for øvrig, trenger ikke å føre med seg de største problemene, vel…?

Hjelpe og trøste! Nicolas Cage er tydeligvis misfornøyd med det å være skuespiller, for det han gjør her er intet mindre enn et karrieremessig selvm… Har jeg sagt dette allerede? Åja. I grunnen kunne dette vært nok for å beskrive denne filmen, men jeg skjønner at det norske folk trenger å vite mer om dette makkverket til å kunne holde seg milevis unna! GR2;SOV (et passende akronym, for øvrig, da jeg virkelig slet med å holde meg våken til tross for en meget god natts søvn) er så stappa full av elendighet, at å kalle den en film vil være et hån mot alle filmskapere der ute! Med sin påtatte «hippe» actionstil, minner filmen mer om en elendig lavbudsjettmusikkvideo fra et slitent punkrockband fra de dypeste skoger i de ødeste stedene i Finland! Regissørene Mark Neveldine og Brian Taylor oppfører seg som en krysning mellom Ed Wood og Uwe Boll, og man trenger ikke ha master i filmvitenskap for å skjønne at dette ikke er en positiv ting…! Hele filmen bærer sterke preg av å forsøke å være seriøs, tung og slagkraftig, men vakler så voldsomt fra start at den faller allerede før første skuespiller har sagt «Hurra! Jeg er med i verdens verste film!».

Og apropos aktører; Samtlige går rundt som parodier på seg selv, og aller verst er Nicolas Cage. Jeg var nær ved å grine, der jeg satt og vemodig tenkte tilbake på hans geniale rolletolkninger i filmer som «The Rock», «Leaving Las Vegas», «Face/Off» og «Con Air», for å nevne noen. At han får LOV av Jon Turtletaub og Jerry Bruckheimer til å gøre Benjamin Franklin Gates for tredje gang i National Treasure 3, er et under etter dette…!

Jeg har sikkert sagt nok allerede, og jeg regner med du forstår at moralen er at dette er en film man bør holde seg langt unna. Jeg hadde et ihuga ønske om at jeg i ettertid kunne si noe sånt som «Jaja, actionscenene var i det minste underholdende», men når også disse blir så til de grader rasert av elendig regi at det grenser til det vanvittig latterlige, kommer man ikke utenom det faktum at dette er en film hvor ALT feiler. Fra begynnelse til slutt. JO, forresten! Det ER noe positivt å si om den! Den er bedre enn «Skyline»! Så vidt!

1/10