Hårfint hvileskjær

Etter at Pixar invaderte Disneys styrerom har kvaliteten på det som har dukket opp også uten Luxor-lampa i logoen steget betraktelig.

Fjorårets Prinsessen og Frosken var ikke bare en nostalgisk tilbakevending til eventyr, prinser og prinsesser; det var også en jazzinfisert moralfabel med tydelige paralleller til den politiske og økonomiske situasjonen i landet salige Walt elsket så høyt.

Det var muligens det at den var håndtegnet som gjorde den klassisk i formen og frisk i uttrykket samtidig. Med To På Rømmen, eller Tangled, som den heter på engelsk, går man enda dypere inn i Prinsesseeventyrarven, men mye av det friske med Prinsessen og Frosken er borte. Det er ingen tvil om at det er mye kvalitet her. Stilen er ikke så langt fra Dreamworks’ Shrek, men dette er teknisk bedre på alle områder. Jeg så den i 2D, men har latt meg fortelle det er en av de bedre filmene du kan se i 3D. Likevel er Tangled et tilbakesteg fra Froskeprinsessen.

Denne gangen handler det om Rapunzel, hun i tårnet med det veldig lange håret og ond stemor. En kjekk ung røver gjør henne oppmerksom på verdene utenfor, de forelsker seg etc. etc. Boy meets girl, girl loses boy, horse chases boy…

Det største problemet er ikke historien eller karakterene. De er riktignok ikke spesielt banebrytende, men Rapunzel er en godt konstruert heltinne, mammaen hennes en fin skurk og tidenes første sporhest solid comic relief. Det er mer grunnleggende enn som så. Filmen mangler visuelt særpreg, det meste vi får se føles resirkulert. Hesten er som sagt morsom, men hvorfor skal alle hester i alle Disneyfilmer se dønn like ut? Alle høydepunktene i historien kommer akkurat på det tidspunktet og på den måten man kan forvente. Sangene (Alan Menken for gudene vet hvilken gang, han og Randy Newman kan godt finne noe annet å gjøre nå) er forglemmelige, selv om iscenesettelsen av “Jeg har en drøm” og “Mamma vet best” er helt ok.

Actionsekvensene er helt greie, jeg humret hele filmen gjennom, men teknisk kvalitet på Pixarnivå kan ikke skjule det faktum at maskinen begynner å gå tom igjen allerede. Tid for nye koster?

Blogg

FUS!

Dato

30. januar 2011

Forfatter

fredut

Kategori

Film