Last Night

La oss gå rett på spoilervarsel og referat her: Skal du se filmen og ikke vil vite hva som skjer bør du stoppe å lese allerede nå.

Sånn, da kan vi begynne. Last Night handler om ekteparet Michael og Joanna. Ekteskapet deres virker å være temmelig lite lidenskapelig. I hvert fall er Joanna ikke sikker på om dette egentlig er liv laga. Hun lurer på om de giftet seg for tidlig, og når det går trått på hjemmefronten tenker hun tilbake på sin eks-elsker fra en kort og heftig periode i Paris. Et forhold som aldri fikk anledning til å brenne ut eller vokse til noe større.

Michael derimot virker å være fornøyd med tingenes tilstand. Han synes ting er bedre enn noensinne påstår han, uten at det forhindrer ham i å være litt småhissig på kollegaen Laura. I filmens første akt er Michael og Joanna på en sammenkomst i Michaels jobbsammenheng, og der observerer Joanne at Michael snakker med Laura, og er så mye mer smilende og morsom med henne enn det han er på hjemmebane. Krangel oppstår, Joanna beskylder Michael for å være tiltrukket av Laura, og til slutt må han innrømme at joda, han er jo det. Men hey, hun blir jo spilt av Eva Mendes, og dessuten betyr ikke det at han ikke elsker Joanna, selv om hun blir spilt av Keira Knightley, og dessuten har han absolutt ingen planer om å være utro.

Lite taktisk av Michael å innrømme dette når han påfølgende dag skal på forretningsreise med nettopp Laura, men nå er det jo Sam Worthington som spiller Michael, og han er verdens kjedeligste mann, så selv om han er tiltrukket av Eva Mendes så er det ingen grunn til å tro at hun skulle være tiltrukket av ham. Det burde altså ikke være noen som helst grunn til å være bekymret verken for Joanna eller Keira.

Okai, nok fjas. Michael drar på forretningsreise, Joanna drar ut for å kjøpe kaffe, og gjett hva! Hun støter på sin eks-elsker fra Paris, som like godt inviterer henne på drink og middag, og dermed er vi i gang.

Vi får altså følge Michael og Joanna på en kveld der de fristes til utroskap på hver sin kant. Hvem vil falle for fristelsen? Hvem vil være trofast? Hvem vil angre dagen derpå? Hvem bryr seg?

Vel, jeg bryr meg faktisk litt, for av en eller annen grunn synes jeg dette har blitt en ganske ålreit film om man nå er i det humøret. Den skal ha skryt for at den er en film for voksne mennesker, at den ikke er overtydelig, at den slutter omtrent der filmer fra Hollywood gjerne begynner. At den ikke er alt for pratsom. At den har en åpen slutt. At Keira Knightley faktisk gjør en fin prestasjon i hovedrollen.

Så kan vi trekke for at Sam Worthington er stiv og kjedelig i rollen som Michael, at elskeren fra Paris fremstår som en enda mer irriterende Patrick “McDreamy” Dempsey, og at vi egentlig ikke bryr oss noe særlig om noen av personene her, (med et mulig lite unntak for Keiras Joanna som vi i hvert fall forstår).

Vi kan dessuten irritere oss over Michael som hele tiden er klar på at han skal i hvert fall ikke ha noe ekteskaplig sidesprang, men allikevel ikke klarer å avslutte kvelden med Laura. Han lyver for å riste av seg de andre kollegene, tar drink etter drink i baren med henne. Når de så endelig kysser, og han trekker seg unna og nok en gang gjør det klart at han er gift, så er han allikevel ikke fremmed for å bli med og bade i undertøyet i hotellets svømmebasseng. Jesus altså, man trenger ikke være Sidsel Gran for å skjønne hvor dette bærer. Vil du ikke bolle så gå på rommet ditt og se på pay-TV da vel, og hvis du allikevel skal ha det derre sidespranget, hopp da for helvete!

Men greit nok, i den grad det er noen spenning her så ligger den her. Hvem vil ta spranget?

Det hele ender med at Joanna blir med sin eks-elsker til hotellet hans, men ikke vil være utro. Hun sover i armkroken hans, og går hjem med tårer på kinnene. Michael derimot bukker under for instinktene og har seg med Laura både en og to ganger. Og så drar han rett hjem for å forsikre sin kone om sin evige kjærlighet eller noe sånt.

Det interessante spørsmålet er hvem som er den største svikeren her. Er det Michael som penetrerer sin fristelse, men hevder han elsker sin kone og er fornøyd i ekteskapet, eller er det Joanna som ikke lar seg penetrere, men går hjem igjen til et ekteskap hun ikke er fornøyd med, og fortsetter å drømme om sin franske elsker som ektemannen ikke en gang aner eksisterer? Er utroskap nødvendigvis fysisk?

Filmen gir oss ikke noe svar på det spørsmålet, og det er antagelig derfor jeg liker den ganske godt, selv om den kanskje ikke akkurat er noe fyrverkeri. Vi får lov til å velge våre egne svar.