Innlegg: Side 2

Hva er science fiction-film?

Hva er science fiction-film? - FUS!Det slår meg at både kritikere og publikum (etter reaksjonene rundt meg i kinosalen å dømme) blir forvirret av filmer som Monsters og Adjustment Bureau. De blir solgt som science fiction og føles som det, men noe mangler. Hvorfor er det ikke flere monstre?
FUS! / 3. april 2011 / norserintrah

Burlesque

Burlesque - FUS!Dette er ikke fullt så ulidelig som man kanskje kunne frykte. Christina Aguilera er fattigjenta fra Iowa som kommer seg til LA for å følge drømmene sine. På et eller annet vis dumper hun innom klubben Burlesque, som drives av en mumie som ligner forderdelig på Cher, bare litt mer bevegelig.
FUS! / 2. april 2011 / Hjorthen

Rango, du lyver

Rango, du lyver - FUS!Det holder med prinsesser nå. Og selv om jeg setter umåtelig stor pris på Pixars strømlinjeformede historier, sikkert omhyggelig strukturert før et ord festes til papiret, så har jeg lenge savnet anarkismen i klassiske tegnefilmer. Som de om Per Ulv og Bippe Stankelbein.
FUS! / 1. april 2011 / norserintrah

Futureworld (1976)

Futureworld (1976) - FUS!Då eg den siste tida har sett litt meir film igjen, har science fiction vore eit val eg har støtta meg mykje til. Total Sci-Fi Online si The 100 Greatest Sci-Fi Movies-liste har stått sentralt i val av filmar innanfor den store sjangeren.
FUS! / 30. mars 2011 / Asbjørn Ness

Caprica sesong 1

Caprica sesong 1 - FUS!17 episodar. Caprica er ein spin-off til SciFi-serien (no SyFY) Battlestar Galactica. Den foregår cirka 60 år tidlegare enn BSG i same fiksjonsunivers, og har skapinga av dei første cylonane og oppbygginga til deira opprør som tema.
FUS! / 10. mars 2011 / Asbjørn Ness

I am Cuba (1968)

I am Cuba (1968) - FUS!Hva er det med disse russerne og kamerateknikk? De lange tagningene, de vakkert komponerte bildene, bruken av ekstrem vidvinkel… det er bare å gi seg over, det er besettende. Dette er en film om Cuba, det ér Cuba, det er jeg som er Cuba.
FUS! / 2. mars 2011 / Jacob

Last Night

Last Night - FUS!La oss gå rett på spoilervarsel og referat her: Skal du se filmen og ikke vil vite hva som skjer bør du stoppe å lese allerede nå. Sånn, da kan vi begynne. Last Night handler om ekteparet Michael og Joanna. Ekteskapet deres virker å være temmelig lite lidenskapelig.
FUS! / 1. mars 2011 / Hjorthen

Spilleliste #001: Når Blixa slår på sjarmen

Spilleliste #001: Når Blixa slår på sjarmen - FUS!Enten har du ikke hørt om Blixa Bargeld i det hele tatt, eller så har du det. Og hvis du har det kjenner du han muligens som kunstrockgærningen fra Einsturzende Neubauten som spilte på sine egne brukne ribben mens han sang om hvor vondt det var.
FUS! / 27. feb. 2011 / fredut

Apichatpong Weerasethakul – Evigheten i en film

Apichatpong Weerasethakul – Evigheten i en film - FUS!At Apichatpong Weerasethakul vant Gullpalmen i Cannes i fjor med Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010) kom kanskje overraskende på mange. For de som har fulgt asiatisk film det siste tiåret var det nok mer imponerende enn overraskende.
FUS! / 25. feb. 2011 / Gunnar

Jakten på den Sorte Svane

Jakten på den Sorte Svane - FUS!Til alle neglbitende, tunnelsynte, anorektiske, hensynsløse, frigide, undertrykte perfeksjonister som kastet bort livene deres i jakten på mål som perfeksjon, makt eller rikdom; denne er til dere.
FUS! / 23. feb. 2011 / fredut

Soul Cinema

Soul Cinema - FUS!Når man ser Jackie Brown (1997) så er det spesielt én melodi man legger merke til, og det er «Across 110th Street», skrevet av Bobby Womack til denne filmen.
FUS! / 22. feb. 2011 / fredut

TD6: FINALE

TD6: FINALE - FUS!Jepp: THE SOCIAL NETWORK vs. PING PONG. Jeg stemmer PP.
FUS! / 13. feb. 2011 / fredut

Tordendomen VI – De siste åtte og kampen om æreshallen

Tordendomen VI – De siste åtte og kampen om æreshallen - FUS!Jeg vet jeg sa søndag kveld, og nå er det Onsdag. Men likevel: Slik gikk åttendelsfinalen: 49) 5-4, Shutter Island stopper TS3 … 50) 5-2, The Social Network stopper Naked Kiss, som har gått overraskende langt. 51) 3-5, Downey Jr.
FUS! / 11. feb. 2011 / fredut

Tordendomen VI: Semifinaler

Tordendomen VI: Semifinaler - FUS!Da er vi nesten i mål for i år. Tordendomen er jo den eneste konkurransen som egentlig er slutt når semifinalene er klare, for alle de gjenstående filmene er jo vinnere! Men vi skal gjøre oss ferdig likevel. Her er semifinalene.
FUS! / 6. feb. 2011 / fredut

Denne historien er allerede forbi

Denne historien er allerede forbi - FUS!De spiller et spill på hotellet i Marienbad, og Herr X taper alltid. Brikkene skal fjernes fra bordet en etter en. Som minnene om Marienbad året før. Herr M vinner. Men herr X har i det minste en affære med frøken A, som er herr Ms kone/kjæreste (eller er hun det?).
FUS! / 6. feb. 2011 / fredut

Valgets Kvaler

Valgets Kvaler - FUS!Det kan ikke sies ofte nok: Jeg elsker Bollywood på sitt beste. Ikke så rent sjelden skapes det stor kunst der, men som oftest er god (eller veldig god) Bollywoodfilm UNDERHOLDNING. Med store bokstaver. Raajneti er en har et driv over tre timer man sjelden finner maken til.
FUS! / 3. feb. 2011 / fredut

Hårfint hvileskjær

Hårfint hvileskjær - FUS!Etter at Pixar invaderte Disneys styrerom har kvaliteten på det som har dukket opp også uten Luxor-lampa i logoen steget betraktelig.
FUS! / 30. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – tredje runde; de siste 16

Tordendomen VI – tredje runde; de siste 16 - FUS!Det går mot slutten allerede! Nå blir det spennende. 41) 3-5 Inception, som likevel ser ut til å dele massene litt. Greier den en runde til? 42) 3-4 og Ripley videre med et nødskrik. Kan hun gå hele veien? 43) 0-8 og en voldsom maktdemonstrasjon av Pingis.
FUS! / 23. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – runde 2 pulje 2

Tordendomen VI – runde 2 pulje 2 - FUS!Så trøtt at jeg nesten ikke ser ut av huet, så med forbehold om grove feil er dette resultatene fra første del av andre runde… … 33) Shutter Island tar overraskende ut meget sterk motstand! Kan den gå hele veien? Det er en tendens i Tordendomen til å favorisere ferskvare framfor gamle favoritter.
FUS! / 18. jan. 2011 / fredut

Das Ding an sich, strengteori og byen i byen

Das Ding an sich, strengteori og byen i byen - FUS!Med arrestasjonen og saken rundt Maria Amelie, og de nasjons- og papirløse ble denne bokomtalen litt mer aktuell enn det jeg hadde sett for meg. Det er skremmende hvor presist Miéville beskriver mye av det vi velger å overse («ikke-se») og hvor overførbart det er på vårt eget land i dag.
FUS! / 14. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen VI – Andre Runde – pulje 1

Tordendomen VI – Andre Runde – pulje 1 - FUS!Første runde er historie, her er resultatene fra siste pulje: 25) 3-6, Moon slår ut Anvil, som jo er vant til å tape… … 26) 6-1. Kan Wilder få plass til en film til i æreshallen? 27) 1-5, sånn cirka. Eller var det 5-2? Og selvfølgelig mente jeg Robbins og ikke Burton.
FUS! / 13. jan. 2011 / fredut

Tordendomen IV: runde 1, Fjerde Pulje

Tordendomen IV: runde 1, Fjerde Pulje - FUS!Slik gikk runde 3. Litt dårligere deltakelse denne runden. Spre ordet, folkens! 17) 2-3 Levende koster og rosa Pegasi (Pegasus i flertall) soper Bunuels Munker ut av domen. 18) 1-4 Centurion (synes du den var SÅ bra, Tor Andre?) 19) 1-4- Jøden går videre, Jesus er ute. 20) 5-0 DynaMIITE!
FUS! / 9. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI: første runde, pulje 3

Tordendomen VI: første runde, pulje 3 - FUS!Jepsipepsi, slik gikk pulje 2: 09) 4-4, og Puppedamene slår ut Avatar på min dobbeltstemme. Skrell! 10) 1-7, klar Kick-Ass. Hvordan går Kickass mot Scott Pilgrim, mon tro? 11) 7-0 Facebook … 12) 3-6 og klar Freaks, til tross for topoenger til Asbjørn.
FUS! / 5. jan. 2011 / fredut

Near Dark (1987)

Near Dark (1987) - FUS!Lenge før Twilight, True Blood og andre hippe vampyrgreier, på eit tidspunkt då Angela Sommer-Bodenburg framleis gav ut bøker om Den vesle vampyren og Peter Cushing levde, lykkast Kathryn Bigelow med den vanskelege andrefilmen. Near Dark er ein film som er ein film.
FUS! / 4. jan. 2011 / Asbjørn Ness

45 beste skivene i 2010

45 beste skivene i 2010 - FUS!Så var det listetid igjen. Den tiden på året kulturdilettantene koser seg som mest. Så også jeg. 2010 har vært et usedvanlig godt musikkår. Derfor har jeg gått for kvalitet OG kvantitet denne gangen. Det vil si ingen restriksjoner på antall så lenge platene er gode nok.
FUS! / 3. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen: Første Runde, Pulje 2

Tordendomen: Første Runde, Pulje 2 - FUS!Jeg bommet på en knapp og publiserte akkurat denne posten somTordendomen: Første Runde, Pule. Tihi. Resultatene fra første runde: • 4-2, Standard Operating Procedure videre. • 4-5 Sherlock Holmes videre.
FUS! / 3. jan. 2011 / fredut

15 personlige filmfavoritter fra 2010

15 personlige filmfavoritter fra 2010 - FUS!Ikke alle disse filmene er fra 2010, men de aller fleste er filmer vi ikke fikk sett her til lands før i fjor. Kort oppsummert falt, som vanlig, de store kritikerfavorittene ikke helt i smak hos meg, men desto mer gledelig med noen ekstra gode norske filmer på lista.
FUS! / 3. jan. 2011 / Gunnar

Tordendomen VI – Runde 1, første pulje

Tordendomen VI – Runde 1, første pulje - FUS!Jepp, dere vet hvordan dette funker nå, hvis ikke finner du en FAQ et annet sted på FUS!. I år blir det ikke noen twitterstemmer eller sånt tull, alt skjer i kommentarfeltet.
FUS! / 1. jan. 2011 / fredut

Tordendomen VI – siste kapittel?

Tordendomen VI – siste kapittel? - FUS!Selvfølgelig skal vi ha Tordendom i år også, men er dette siste gang? Det kan godt være, for i år har jeg bare så vidt sett nok filmer til å lage et startfelt på 64 filmer.
FUS! / 30. des. 2010 / fredut

Buried (2010)

Buried (2010) - FUS!Pizzabudet vaknar opp på innsida av boksen, med lighter og mobil og lite meir enn småmynt i lommene. Med innsida av ei kiste som einaste kulisse tek regissør Rodrigo Cortés oss nokre fot under bakken i filmen Buried.
FUS! / 26. des. 2010 / Asbjørn Ness

Aliens i solnedgang: Monsters (2010)

Aliens i solnedgang: Monsters (2010) - FUS!Første gang jeg hørte om Monsters antok jeg den var nok en lavbudsjettshorror med science fiction-elementer, søplete manus og flaut skuespill. Etter hvert som de virkelig gode anmeldelsene begynte å dukke opp ble det i stedet klart at dette var en film å se fram til.
FUS! / 22. des. 2010 / Gunnar

Svidd gummi: Rubber (2010)

Svidd gummi: Rubber (2010) - FUS!I Rubber presterer Quentin Dupieux, eller Mr. Oizo som kanskje flere kjenner han som, noe helt annerledes og fascinerende. Ikke bare er filmen en b-filmparodi, men den er også en av de mer vellykkede filmatiske forsøkene på meta-fiksjon de siste årene.
FUS! / 20. des. 2010 / Gunnar

En uamerikansk amerikaner

En uamerikansk amerikaner - FUS!Jeg ser alle innvendingene mot Anton Corbijns film The American. Den tar seg selv langt mer alvorlig enn den enkle og ikke særlig originale historien strengt tatt fortjener. Og javisst er den langsom.
FUS! / 19. des. 2010 / Hjorthen

Easy A (2010)

Easy A (2010) - FUS!Det byrjar å bli ei stund sidan eg skreiv forrige innlegg på Filmdagbok, og når eg tenkte å forsøke meg igjen er det som om hjernen brått får det for seg å måtte komme opp med dei beste metaforane og referansane for å skildre filmen eg har sett.
FUS! / 12. des. 2010 / Asbjørn Ness

The House of the Devil

The House of the Devil - FUS!Okay, la oss ta en titt på ingrediensene her. Vi har en ung og sympatisk jente i hovedrollen. Førsteårs collegestudent med håpløs romkamerat så møter vi henne første gangen i det hun er på visning på en leilighet utenfor collegeområdet.
FUS! / 29. nov. 2010 / Hjorthen

Why can’t I go when Hugo?

Why can’t I go when Hugo? - FUS!The Revolution Will Not Be televised heter filmen, men det var akkurat det den ble.
FUS! / 28. nov. 2010 / fredut

Matdagbok fra Italia-tur

Matdagbok fra Italia-tur - FUS!Roma blir bedre jo flere ganger jeg kommer tilbake. Listen min med spisestedene og severdighetene jeg liker best er så lang at det kan fylle et besøk. Samtidig vet jeg at det alltid er noe nytt å oppdage. Forrige uke var jeg en uke i Roma.
FUS! / 28. nov. 2010 / norserintrah

Før og etter “Red” (2010)

Før og etter “Red” (2010) - FUS!Ja, her snakker vi banebrytende filmjournalistikk: En anmeldelse av både film og forventningsnivå!
FUS! / 26. nov. 2010 / Iversen

Fisk er kaldblodige: Cold Fish (2010)

Fisk er kaldblodige: Cold Fish (2010) - FUS!«BASED» DUNK «ON» DUNK «A» DUNK «TRUE» DUNK «STORY» DUNK «!» DUNKDUNKDUNK. Omtrent slik begynner Sion Sonos refortelling av det som er kjent som «Saitama serial murders of dog lovers», en av de blodigste forbrytelsene i nyere japansk historie.
FUS! / 24. nov. 2010 / Gunnar

Orkanger av Johan B.Mjønes

Orkanger av Johan B.Mjønes - FUS!Mobbing og vonde barndommer går aldri av moten. Det er åpenbart en tørst i folket etter å lese om disse vonde barndommene, og så lenge folk vil ha det, så vil det finnes folk som er interessert i å skrive om det.
FUS! / 21. nov. 2010 / Hjorthen

Apati med Sofia: Somewhere (2010)

Apati med Sofia: Somewhere (2010) - FUS!Sofia Coppola er en regissør det er lett å like. Hun har i alle sine filmer et rent og klart, ja nærmest «simpelt» uttrykk. Til og med Marie Antoinette,som bugner av kostymer og dill, er en film der det filmatiske ikke forstyrrer historien.
FUS! / 19. nov. 2010 / Gunnar

Nokas (2010)

Nokas (2010) - FUS!Det finst dei som er opptekne av at ein film basert på ei sann hending er så korrekt som mogleg, og dei som ikkje bryr seg så mykje. Eg høyrer til den siste gruppa.
FUS! / 13. nov. 2010 / Asbjørn Ness

Vinterbein

Vinterbein - FUS!Ree Dolly sitter i saksa. Moren hennes har meldt seg ut, sluttet å snakke, sluttet å ta ansvar. Faren hennes er en kriminell fyr, kjent for å være en dyktig fyr i metamfetamin-labben, men nå er han forsvunnet.
FUS! / 13. nov. 2010 / Hjorthen

Paradise Lost: Robinson 2010

Paradise Lost: Robinson 2010 - FUS!Da jeg gikk på Videregående skole og fortsatt bodde hjemme hos mamma var jeg som regel hjemme i tretiden. Da var det å slå på TV og stelle seg noen brødskiver. Slik ble French open et sikkert tegn på at sommerferien nærmet seg.
FUS! / 13. nov. 2010 / fredut

Jeg blei føkka for 150 spenn! Helligvis!

Jeg blei føkka for 150 spenn! Helligvis! - FUS!Rapport fra Garage Oslo, 09.11.10. Dobbelkonserten med canadierene Buck 65 og Holy Fuck blir nok stående som et av de musikalske høydepunktet mine i år. Buck 65 mikser rap, stand-up, rock og country på en underholdende måte…
FUS! / 12. nov. 2010 / Gunnar

Idéer er billige

Idéer er billige - FUS!Mitt drømmeprosjekt innen film eller TV? West Wing satt i et bedriftsmiljø. Det har faktisk gått så langt at jeg har tatt meg selv i å kartlegge en sesong på et titalls episoder, tenkt på noen skuespillere og notert meg noe musikk som kunne passe til viktige scener. Nå har toget gått.
FUS! / 9. nov. 2010 / norserintrah

Om å gi seg på topp, eller: dverger på marmorkjempenes skuldre

Om å gi seg på topp, eller: dverger på marmorkjempenes skuldre - FUS!Mitt første innlegg her på FUS! er noe så uoriginalt som et musikktips. Når både skrivelysten og kanskje også skriveevnen har vært uten trening i nesten to år er det et trygt sted å begynne. De beste gir seg når de er best. Før de blir en dårlig parodi på seg selv.
FUS! / 8. nov. 2010 / Gunnar

Filmer siden sist: Bitches in Heat

Filmer siden sist: Bitches in Heat - FUS!En liten post bare sånn for å komme i gang her. Why? Why are the innocent punished? Why the sacrifice? Why the pain? There aren’t any promises. Nothing certain.Only that some get called, some get saved. She won’t ever know the hardship and grief for those of us left behind.
FUS! / 7. nov. 2010 / fredut