Adaptasjoner jeg gjerne skulle sett

Dette er bare tull og ønsketekning selvfølgelig, men tull er som kjent morsomt :-)

Gjennom hele filmhistorien har det eksistert ønsker og visjoner om å overføre høyverdig (og ikke fullt så høyverdig) litteratur til filmen. Det har ikke alltid vært like vellykket. Ofte er det slik at en god bok blir en dårlig film og faktisk ganske ofte omvendt også... Grunnen til dette er at det er to forskjellige uttrykksformer det her er snakk om. Litteratur skaper indre bilder, mens filmen i sitt vesen er en ytre visuell opplevelse. Ofte er det jo også slik at en god bok har et godt publikum som neppe lar seg tilfredsstille av en annens framstilling. Tegneserier derimot skulle man tro hadde en lettere tilnærming til filmen. Imidlertid har også disse to uttrykksformene slitt en del. Tendensen er kanskje at man tar det utgangspunktet man ønsker å filme litt for høytidelig - noe de siste årenes suksessfulle superhelt-filmer burde være et bevis på (er Sam Raimi genial eller hva?).

Noen bøker er ufilmbare sies det. Etter å ha sett folk som Charlie Kaufmann leke seg med filmmanus, tid og narrative strukturer samt de siste årenes framskritt innen digital film så er dette kanskje ikke en legitim påstand lenger? Bare i år kommer det filmer som The Hitchhiker's Guide to the Galaxy og Sin Citysom ville vært utenkelig for bare få år siden (i hvert fall i den skala og stil som de blir presentert med). Her er min liste over litteratur (bøker og tegneserier) jeg gjerne skulle sett filmatisert. De er i vilkårlig rekkefølge, og fritt etter hukommelsen, dvs. at det sikkert finnes hauger med andre titler jeg ikke har i hodet akkurat nå.

  • Moon Palace, Paul Auster
  • Death of the Necromancer, Martha Wells
  • The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, Michael Chabon
  • Perdido Street Station, China Mieville
  • Amber-serien og Lord of Light, Roger Zelazny
  • Preacher, Garth Ennis
  • Himmelblomsttreets muligheter, Gert Nygårdshaug
  • Gormenghast, Mervyn Peake (jeg vet denne er laget som en TV-serie for BBC... jeg vil bare se en vellykket film, kanskje en trilogi av den beste boka som noen gang er skrevet - med verdens rikeste språkbruk og et ganske så merkelig univers og persongalleri er ting som gjør denne boka til en absolutt nødvendighet å ha lest! Det er bare så synd at Tolkiens romantiske forestillinger blir foretrukket...)

Er det flere forslag? Kom med dem! Enten på epost eller kommentar.

Blogg

Gjemmestedet

Dato

6. april 2005

Forfatter

gbang

Les mer

Forrige:
noen ganger...

Neste:
Richard Matheson x 3