Mer Thailandsk moro!

Det kan virke som om jeg har fått en hang-up på thailandsk film i det siste.

Jeg vet ikke om det er reelt eller om det rett og slett kommer en hel del uhyre interessante filmer fra dette landet akkurat nå. Den første filmen som åpnet både mitt og vestens interesse for thailandsk film var den merksnodige og fantastiske Tears of the Black Tiger. Etter stor suksess som den første thailandske filmen i programmet til Cannes i 2001, forsvant filmen ut i ufortjent glemsel. Etter denne gjorde Pen-Ek Ratanaruangs Last Life in the Universe det ganske godt på festivaler og en innertier hos meg. Så oppdaget jeg Ong-bak, den tredje filmen som gjorde meg enda mer interessert. Oppfølgerene virker å være vel så interessante.

I tillegg til de nevnte har også filmer som Bangrajanog Tropical Malady vært stolte festivaldeltagere rundt om i verden. Merkelig nok har sjelden noen av disse filmene nådd ut til et like stort publikum som andre asiatiske eller arthouse-filmer.

Regissøren av Tears of the Black Tiger, Wisit Sasanatieng er nå klar med en ny film - egentlig er den fra 2004, men med stort håp får noen av oss kanskje sett den i år. Filmen har internasjonalt fått navnet Citizen Dog(thailandsk tittel er Mah nakorn - noe som oversettes til "hundebyen" el.l.). Filmen foregår i dagens Bangkok, skjønt dagens er kanskje å ta i. Filmen er på ingen måte en visualisering av virkeligheten slik vi kjenner den. Her får vi mer av Wisit Sasanatiengs karakteristiske fargebruk, men ikke nok med det. Av det jeg har fått med meg av filmen virker det som om Wisit har etablert seg som Thailands svar på Jean-Pierre Jeunet (Amelie, De fortapte barns by). Av merksnodigheter i Citizen Dog finner vi zombie-bikere, en fjell av plastflasker, en bestemor reinkarnert som gekko, avkappede fingre som lett kan settes på igjen, levende leketøysbamser og mye mye mer. Filmen beskrives som en romantisk komedie, men flere har pekt på at dette faktisk er en ironisering over det hektiske storbylivet.

Mens vi venter på at norske festivaler som Oslo Filmfestival eller Film fra sør skal ta til vettet og vise denne til høsten kan vi nyte den offisielle nettsiden til filmen. Den er på thailandsk, men her har jeg klart å finne fram til noen teasere og en helt nydelig trailer.

Som en liten kuriositet kan jeg nevne at fortellerstemmen på Citizen Dog tilhører ingen ringere enn den tidligere nevnte Pen-Ek Ratanaruang.

Blogg

Gjemmestedet

Dato

31. mai 2005

Forfatter

gbang

Les mer

Forrige:
Siste om Batman Begins?

Neste:
Deadwood