Richard Linklater

En annen av mine favorittregissører er Richard Linklater.

Dazed and Confused(1993) var (og er fremdeles) en av mine favorittfilmer (hovedrolleinnehaver Wiley Wiggins har forresten en bra blogg). Debutfilmen hans Slacker (forøvrig gitt ut i en deilig Criterion-utgave) kom i '91 og regnes av mange som filmen som startet independentbølgen på 90-tallet. På 90-tallet kom Linklater med relativt få filmer, blant annet den fantastiske Before Sunrise (1995) som i fjor ble fulgt opp av den like fantastiske Before Sunset, den oversette SubUrbia(1996) og den noe svakere The Newton Boys(1998).

Etter år 2000 har han fått dampen betraktelig og med den flotte Waking Life introduserte han oss får en form for animasjon som blir kalt rotoskopi. Rotoskopi har blitt brukt siden 20-tallet, men i Waking Life har de utviklet en digital versjon av denne teknikken hvor de bruker levende mennesker som grunnlag for animasjonen. Nå har Linklater benyttet seg av dette igjen i A Scanner Darkly (artikkel og bilder her, poster her, trailer her). Det ser ikke ut som vi her hjemme får se noe til denne før april neste år, dessverre. Han er også klar med Bad News Bears med en gretten Billy Bob Thornton som baseballtrener. Den har foreløpig kinopremiere 30. september og traileren ser du her. Ellers kan det være verdt å nevne School of Rock med Jack Black og DV-eksperimentet Tape med Ethan Hawke og Uma Thurman.

Nå er han i gang med filmatiseringen av Eric Schlossers bok Fast Food Nation som tar for seg alle sidene til fast food-industrien i USA. Det fascinerende her er at denne boka på ingen måte er fiksjon, men ifølge Variety skal det i forbindelse med filmen være snakk om en fictionalized thriller. Catalina Sandino Morenofra Maria Full of Grace skal spille hovedrollen.

Det har også vært rykter om at Linklater skal regissere The Smoker med blant annet Owen Wilson og Natalie Portman, men denne er av uvisse grunner utsatt på ubestemt tid.

Blogg

Gjemmestedet

Dato

20. mai 2005

Forfatter

djtokyoboogie