Hotel Chevalier (2007)

Hotel Chevalier er Wes Andersons prolog til The Darjeeling Limited. En kortfilm på 13 minutter, hvis handling foregår på et hoteollrom i Paris og involverer to karakterer – spilt av Jason Schwartzman og Natalie Portman. Kortfilmen vil ikke være en del av kinofilmen som for øvrig har premiere i USA i dag (og først kommer til Norge i februar neste år), men er nå tilgjengelig på internett og vil være en naturlig del av en kommende DVD-utgivelse.

Da iTunes frigjorde kortfilmen til gratis nedlasting i går, var trekkplasteret utvilsomt en avkledd Natalie Portman. Lite eller ingen opperksomhet ble viet til at dette faktisk er en Wes Anderson-kortfilm og prolog til hans neste film. For selv om Anderson er en kritikerrost filmskaper med forholdsvis stor fanskare, blir det uinteressant og sjanseløst mot nyhetsverdien i krystallklare bilder av Portmans nakne bakdel. Det er ren og skjær internett-logikk.

Men tro meg eller ikke: Jeg var mest interessert i å se dette fordi jeg er genuint nysgjerrig på hva vi har i vente fra Wes Anderson denne gang. Riktignok har han fortsatt til gode å bergta meg, men det er noe med filmspråket og stilen hans som likevel blir appellerende. Jeg satte meg derfor smått forventingsfull til rette for å se Hotel Chevalier.

Som en smakebit på The Darjeeling Limited, så er dette absolutt en delikat, estetisk aperetiff. Nydelig fransk popmusikk, et innbydende hotellrom med vakre kontraster, hele settingen og stemningen skapt gjennom stødig og selvsikkert foto, skaper et behagelig univers i 13 minuter.

Dessverre klarer ikke Wes Anderson å følge opp den perfekte rammen med et like perfekt innhold. Innholdet gir meg absolutt ingenting. Natalie Portman virker stiv og utilpass. Og det er ingen kjemi med henne og Schwartzman. De lever seg ikke inn i karakterene, men leser opp dialogen totalt blottet for pasjon og innlevelse. Det formidles ingen følelser eller menneskelighet som gjør det interessant. Det virker som vi er til stede på en umotivert prøve. Kanskje er det meningen at det skal være så livløst? Jeg vet ikke. Men jeg likte det ikke.

Hotel Chevalier faller derfor mellom to stoler, og min mistanke er at The Darjeeling Limited fort kan ende opp med å gjøre det samme. Akkurat som min opplevelse av Wes Anderson i tidligere filmer: det er estetisk interessant, noen ganger briljant, men uten noen som helst substans som gjør at jeg klarer å engasjere meg for alvor.

PS! Filmen kan lastes ned her (ikke iTunes).