Malèna (2000)

vlcsnap-1092381.jpg

6.jpg

Giuseppe Tornatore bergtok en hel verden med Cinema Paradiso. I Malèna (2000) bringer han oss tilbake til Sicilia i en ny oppveksthistorie. 12 år gamle Renato får sitt første møte med kjærligheten og seksualiteten når han ved første øyekast blir stormforelsket i den enestående vakre Malèna.

Historien finner sted i 1940 mens Mussolini trekker Italia inn i 2. verdenskrig. Lille Renato er imidlertid opptatt av helt andre ting enn «il Duce», fascisme, krig og de store samfunnsomveltningene lokalsamfunnet står opp i. For han er det bare plass til Malèna.

vlcsnap-117295.jpgRenato bryr seg heller ikke om ryktene i småbyen om en Malèna som angivelig har regelmessige overnattingsbesøk fra diverse menn, samtidig som mannen hennes er savnet etter å ha reist ut i krigen. For Renato er Malèna symbolet på den pubertale, seksuelle oppdagelsesreisen. Og han er blind for alt annet.

Tornatore byr igjen på presise oppvekstskildringer. Alt sees gjennom unge Renatos uskyldige øyne, flott spilt av Giuseppe Sulfaro. Flott er naturligvis også Monica Bellucci i den forførende vakre tittelrollen.

vlcsnap-200121.jpgMalèna mangler kanskje den emosjonelle tyngden fra Cinema Paradiso og den gåtefulle stemningen fra Federico Fellinis vidunderlige Amarcord (en åpenbar inspirasjonskilde for Tornatore). Likevel snikes magien frem med jevne mellomrom, i krysningen mellom velkjente barndomsøyeblikk og italiensk landsbyestetikk av 40-tallet. Underveis får Tornatore også god hjelp av komponist Ennio Morricone til å sette stemningsbildet.

En vakker film om og med en vakker kvinne, uten særpreg eller tynge til å bli en klassiker.

Blogg

Speilet

Dato

22. september 2008

Forfatter

trondjo

Kategori

Anmeldelser

Merkelapper

Giuseppe Tornatore, italiensk film, Malèna, Monica Bellucci