Milk (2008)

milk1.jpg

7.jpg

Hva er Milk? En overraskende streit biografifilm om skeive mennesker i 70-tallets California; dette er historien om den homoseksuelle aktivisten og politikeren Harvey Milk som sensasjonelt ble valgt til byrådsmedlem i San Francisco i 1977. Den første åpne homofile politikeren som ble valgt til en høyere offentlig stilling i amerikansk politikk.

Filmen, som for øvrig er regissert av den åpne homofile regissøren Gus Van Sant, dro med seg Oscar-statuetter både for originalmanus og mannlige hovedrolle. Slett ikke ufortjent.

Sean Penn skaper et nyansert portrett av Harvey Milk som et menneske av flere dimensjoner; inspirerende og idealistisk, men også nevrotisk og uvøren. Dypt fascinerende spilt av Sean Penn som gjør en av sine absolutt beste rolletolkninger. Samtidig har Gus van Sant også funnet frem til et velfungerende ensemble av dyktige skuespillere i kretsen rundt Penn, slik som James Franco, Emile Hirsch og Josh Brolin som de mest imponerende (sistnevnte Oscar-nominert).

Filmen følger Harvey Milks utrettelige kamp for de homofiles rettigheter som strekker seg over flere år. Filmspråket er sobert og historien konvensjonelt presentert i tråd med biografifilmer flest, mens realismen sikres i en fin sammenblanding av dokumentarklipp og autentiskfølende fiksjon. Faktene legges nøkternt på bordet, mens skuespillerne lever seg beundringsverdig inn i livene til virkelige karakterer de har studert til de minste detaljer.

Milk er med andre ord ikke Gus van Sants på sitt mest eksperimentiske. Den smale, men virkelighetsnære kunstpoesien fra filmer som blant andre Elephant og Paranoid Park er lagt til side. Dette er mer i tråd med Good Will Hunting: solid filmhåndverk, klassisk fortalt, gode skuespillere og en inspirerende og velforfattet historie. En film skapt for å begeistre og opplyse et større publikum – og oppdraget er vellykket.

Blogg

Speilet

Dato

28. februar 2009

Forfatter

trondjo

Kategori

Anmeldelser

Merkelapper

Gus van Sant, Harvey Milk, Milk, Sean Penn