Revolutionary Road (2008)

revroad1.jpg

8.jpg

Regissør Sam Mendes beveger seg mot «bergmansk territorium» i Revolutionary Road; en opprivende skildring av ekteskap låst i en tid hvor frigjørelse er umuliggjort. Filmspråket er dvelende, men intenst, idet vi kommer tett på et vidt spekter av følelser i et smertefullt ekteskap med uunngåelig tragisk utgang.

Frank (Leonardo DiCaprio) og April Wheeler (Kate Winslet) flytter til et stort hus i en amerikansk forstad på 1950-tallet. Frank er 30 år, etablert med kone, to flotte barn, en stabil jobb og lever i materialistisk velstand.

Han er en konformist; trives i en jobb han ikke brenner for – fordi det gir ham, og familien, økonomisk trygghet – mens han selv kan leve et bekymringsfritt liv i trygge omgivelser. Det er riktignok noe med tilværelsen som gnager ham, men enhver konfrontasjon skyves til side.

De er «The Wheelers». Det perfekte unge paret i det perfekte nabolaget.

Kona, April, er imidlertid ikke like bekvem med tilværelsen. Hun har bare ikke luftet det på en måte som har vekket Franks oppmerksomhet. Inntil hun en dag lanserer ideen om at de kan reise fra alt, og flytte til Paris hvor hun kan få jobb, og de sammen kan starte et nytt og mer meningsfullt liv. Etter hennes definisjon.

revroad11.jpg

I filmfotografisk perfeksjon, slik man etter hvert forventer fra Roger Deakins (Coen-brødrenes faste fotograf, som også har foto på filmer som The Shawshank Redemption og The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, og nå har erstattet avdøde Conrad L. Hall som Mendes’ høyre hånd siden Jarhead), visualiseres glatt forstadsidyll mot en dirrende undertone av eksistensielle konflikter og hverdagslig, arketypisk samlivsproblematikk, alt i tidsriktig 50-tallsfasong, både i tematikk og interiør.

Revolutionary Road utspilles som et tett kammerdrama, basert på en amerikansk litterær klassiker, om menneskelige relasjoner i en grusomt satt 50-tallsvirkelighet. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet utfordres av komplekst sammensatte karakterportretter, foredlet av en annen tid, og gjør rollene med kraftanstrengende presisjon.

Det blir emosjonelt rystende, til tross for en urokkelig lavmælt tone. Et nyansert, mørkt og tungt samlivsdrama om den amerikanske drømmen som blir et mareritt.

Blogg

Speilet

Dato

25. januar 2009

Forfatter

trondjo

Kategori

Anmeldelser

Merkelapper

Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Revolutionary Road, Sam Mendes